Uw webbrowser is verouderd

We zien dat u momenteel gebruik maakt van een oude versie van Internet Explorer. We raden u aan om uw browser te updaten voor het openen van onze website.
TarievenKennisbankVeelgestelde vragenuser icoon
Inloggen gebruikers

Curatele betekenis: wat is het precies en wat kun je ermee?

Curatele betekenis: wat is het precies en wat kun je ermee?

Wanneer we het over curatele hebben, hebben we het over een juridische procedure waarbij iemand wordt ondergebracht onder toezicht van een curator. Dit is vaak het geval wanneer iemand niet in staat is om zijn of haar eigen financiën of persoonlijke belangen te beheren. Dit kan door bijvoorbeeld problemen met schulden, handicap of verslaving. Wanneer iemand onder curatele wordt gesteld, betekent dit niet automatisch dat die persoon ook in een psychiatrische instelling terecht komt. Curatele is een juridisch instrument en heeft dus niks te maken met psychiatrie.

Betekenis curatele

Wanneer iemand onder curatele wordt gesteld, betekent dit dat er iemand is aangewezen die toezicht houdt op voornamelijk de financiën van die persoon. Dit kan een familielid zijn, maar ook een professional zoals Saillant. Wanneer iemand onder curatele wordt gesteld betekent dit niet dat die persoon geen eigen beslissingen meer kan nemen. Wel is het zo dat deze beslissingen door de curator moeten worden goedgekeurd. Dit is met name van belang wanneer het gaat om grote uitgaven.

Wie of wat is Saillant?

Saillant is een bureau dat zich specialiseert in curatele, mentorschap, schuldhulpverlening en bewindvoering. Wij helpen mensen die problemen hebben met het beheren van hun financiën door bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol of drugs of een andere situatie verkeren waarin ze niet zelfstandig kunnen leven. Wanneer iemand bij ons curatele aanvraagt, gaan we eerst kijken naar de huidige situatie en bekijken we samen met de cliënt wat er mogelijk is. Curatele is een juridisch instrument en dus niet iets wat je zomaar aanvragen kan. Er moet een goede reden voor zijn, bijvoorbeeld dat er sprake is van schulden of psychische klachten.

Wat is curatele?

Curatele is een juridisch instrument dat ervoor zorgt dat iemand onder toezicht komt te staan van een curator. Curatele is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn om zelf hun financiën te beheren, bijvoorbeeld door problemen met schulden of verslaving.

Een voorbeeld:

Stel, Dirk is verslaafd aan drugs en heeft ook schulden bij de bank. Hijzelf of zijn omgeving heeft besloten dat hij niet meer zelfstandig kan leven en vraagt curatele aan. Dit betekent dat Dirk onder toezicht komt te staan van een curator, bijv. Saillant. Saillant begeleidt Dirk dan bij het beheren van zijn financiën, zodat hij niet verder in de schulden raakt. Dirk krijgt hierdoor weer grip op zijn leven en kan zich hierdoor volledig focussen op het afkicken van zijn drugs verslaving.

Wat is onder curatele stellen?

Onder curatele stellen betekent dat iemand onder toezicht komt te staan van een curator. Curatele is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn om zelf hun financiën te beheren, bijvoorbeeld door problemen met schulden in combinatie met dementie of een handicap.

Een voorbeeld:

Martha is een curator bij Saillant. Zij begeleidt cliënten die onder curatele zijn gesteld. Dit houdt in dat zij toezicht houdt op de financiën en zorg van deze mensen, zodat ze niet verder in de schulden raken en/of slechte zorg ontvangen. Martha komt regelmatig bij de cliënten langs om te controleren of alles goed gaat en/of er geen nieuwe problemen zijn.

Wie is de curator?

De curator is een professional die toezicht houdt op de financiën en persoonlijke verzorging van iemand die onder curatele staat. Curatoren zijn er om ervoor te zorgen dat iemand die onder curatele staat, zijn of haar financiën in goede orde houdt en dat er voldoende zorg is voor de persoon. Curatoren kunnen ook gerechtelijke beslissingen nemen, bijvoorbeeld over het verkopen van een huis of het aanvragen van een uitkering.

Taken curator

De taken van een curator zijn:

  • Toezicht houden op de financiën van iemand die onder curatele staat.
  • Zorg dragen voor de persoonlijke verzorging van iemand die onder curatele staat.
  • Gerechtelijke beslissingen nemen, bijvoorbeeld over het verkopen van een huis of het aanvragen van een uitkering.

Wat kun je met curatele?

Curatele is bedoeld om iemand te helpen die niet in staat is om zelf zijn of haar financiën te beheren. Curatoren helpen bij het beheren van de financiën en zorgen ervoor dat er voldoende zorg is voor de persoon. Curatoren kunnen ook gerechtelijke beslissingen nemen, bijvoorbeeld over een erfenis of het verkopen van een huis. 

Curatele aanvragen

Wanneer je curatele wilt aanvragen, moet je hiervoor een aanvraag doen bij de rechtbank. Curatele is een procedure die men niet zomaar begint en dus niet iets is wat je zomaar aanvragen kan. Er moet een goede reden voor zijn, bijvoorbeeld dat er sprake is van schulden, psychische klachten of iets anders. Curatele is niet bedoeld voor mensen die tijdelijk problemen hebben met het beheren van hun financiën. Daar zijn andere oplossingen voor. 

Als je wel curatele wilt aanvragen of het niet zeker weet, dan kun je terecht bij Saillant. Wij helpen je dan verder met de aanvraag of geven advies en informatie. Wij kijken samen naar de oplossingen en wat de mogelijkheden zijn. 

Tot slot

Curatele is een grote en drastische stap. Het is dan ook belangrijk dat je goed nadenkt over of curatele voor jouw situatie de juiste oplossing is. Heb je hierover vragen? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag al je vragen over curatele en wat het precies inhoudt. Bij Saillant kun je terecht om een curatele aanvraag in te dienen. Samen kunnen wij met jou naar de beste oplossing zoeken!

Curatele betekenis

Stel ons je vragen

Samen gaan we op zoek naar een oplossing voor jouw probleem

Saillant Contact opnemen
Je bericht is succesvol verzonden en wij zullen ermee aan de slag gaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van jouw vraag
HuisregelementTerug naar bovenKlachtenformulierHorus logoAutoriteit persoonsgegevensRealisatie door Talkpixels
Artikelen