icon arrow

Hoe financiële problemen tot psychische problemen leiden: een onderzoek van Centerdata, Fonds Slachtofferhulp en Tranzo (Tilburg University)

May 2023
Financiële problemen

Financiële problemen hebben grote invloed op onze mentale gezondheid. Uit een longitudinaal onderzoek onder 4770 Nederlanders van 18 jaar en ouder blijkt dat mensen die te maken hebben of krijgen met financiële problemen 3 tot 4 keer vaker psychische problemen zoals angst en depressieve klachten ontwikkelen dan anderen. Wanneer mensen last hebben van angst- en depressieklachten, dan zitten financiële problemen vaak in de weg voor herstel. Bij mensen met langdurige financiële problemen kampt maar liefst 25 tot 27% met ernstige angst- en depressieklachten, terwijl dat percentage bij alle volwassenen 6 tot 7% is.

Financiële problemen; een groeiend probleem in Nederland

Financiële problemen zijn een groeiend probleem in Nederland. De kosten om te leven, zoals boodschappen, zijn de afgelopen maanden gestegen, waardoor steeds meer mensen te maken krijgen met financiële problemen. Het onderzoek van Centerdata, Fonds Slachtofferhulp en Tranzo (Tilburg University) is uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de psychische effecten die dit met zich meebrengt binnen één jaar tijd. Meer informatie in Tijdschrift de psycholoog.

Het onderzoek is gebaseerd op data van het wetenschappelijke LISS-panel, een grote steekproef uit de Nederlandse bevolking getrokken door het CBS. Met opzet is gebruik gemaakt van data verzameld vóór de corona-uitbraak, namelijk in maart 2018 en maart 2019. In alle analyses is rekening gehouden met de invloed van andere factoren, zoals traumatische ervaringen en een gebrek aan sociale steun.

Het is belangrijk om mensen met financiële problemen en blijvende schulden snel en goed te ondersteunen, omdat dit kan leiden tot een extra beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg. Het onderzoek vindt namelijk geen aanwijzingen dat mensen "wennen" aan financiële problemen: chronische financiële problemen gaan gepaard met fors meer angst- en depressie klachten.

{{button}}

Wat betekent financiële stress voor slachtoffers?

Financiële stress zorgt ervoor dat mensen minder goed of helemaal niet herstellen van psychische klachten, omdat er simpelweg geen ruimte meer voor is. Mensen die te maken hebben met financiële problemen zijn continu bezig met overleven. Ze weten niet of ze aan het eind van de maand uitkomen, terwijl de prijzen blijven stijgen en de inkomens nauwelijks meestijgen.

Wat kun je doen tegen financiële problemen?

Als je te maken hebt met financiële problemen, kun je je laten adviseren door een gemeente of hulp zoeken bij het wijkteam. Mogelijk wordt je verwezen naar een bewindvoerder of een andere instantie die je kan helpen met je financiële situatie. Er zijn per situatie meerdere oplossingen voor financiële problemen. Zorg dat je op tijd hulp zoekt om ernstige psychische klachten te voorkomen en je financiële situatie op orde te brengen. Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen bij het oplossen van financiële problemen, zoals budgetbeheerders, schuldhulpverleners en bewindvoerders.

Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen staat en dat er altijd hulp beschikbaar is. Financiële problemen zijn een veelvoorkomend probleem en het is niet iets om je voor te schamen. Door tijdig hulp te zoeken en je financiële situatie op orde te brengen, kun je voorkomen dat de problemen verergeren en dat je in een vicieuze cirkel belandt van financiële stress en psychische klachten.

Conclusie

Financiële problemen hebben grote invloed op onze mentale gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen die te maken hebben of krijgen met financiële problemen 3 tot 4 keer vaker psychische problemen zoals angst en depressie klachten ontwikkelen dan anderen. Het is daarom belangrijk om snel hulp te zoeken en je financiële situatie op orde te brengen om ernstige psychische klachten te voorkomen. Er zijn verschillende instanties die je kunnen helpen bij het oplossen van financiële problemen, zoals budgetbeheerders, schuldhulpverleners en bewindvoerders. Wees niet bang om hulp te vragen en zorg goed voor jezelf en je financiële situatie.

{{button}}

Veelgestelde vragen

Onze computer denkt momenteel nog even na over deze vragen. Geen zin om te wachten? Stel hier jouw vraag!

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen