icon arrow

Onder bewind staan: wat houdt het precies in?

November 2022
Onder bewind staan

Helaas neemt het aantal mensen die onder bewind staan en forse schulden bezitten de afgelopen jaren steeds meer toe. Maar wat houdt onder bewind staan eigenlijk precies in en hoe helpt het mensen? Kort gezegd, iemand onder bewindvoering stellen betekent dat een andere persoon alle financiële beslissingen voor je neemt. Dit kan nodig zijn bij mensen met een verslaving, maar ook bij mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking.

Wat is onder bewind staan?

Onder bewind staan houdt in dat een bewindvoerder alle financiële beslissingen neemt voor een persoon. Deze persoon is hierdoor ontzorgd en hoeft zich niet druk te maken over de rekeningen of andere financiële zaken. Onder bewind stellen van een persoon is vaak nodig in gevallen waarbij iemand geen overzicht meer heeft over zijn of haar financiën. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verslaving, maar ook door een lichamelijke of geestelijke beperking. Onder bewindvoering lijkt op mentorschap, echtet neem de mentor alleen beslissingen op het persoonlijke vlak.

Een bewindvoerder wordt aangesteld door de kantonrechter en is in principe onafhankelijk. In sommige gevallen kun je zelf een bewindvoerder aanvragen, maar over het algemeen is dit niet mogelijk of wordt het afgeraden. Het is namelijk belangrijk dat je er goed over nadenkt voordat je onder bewind gaat staan, want het is een ingrijpende maatregel. Onder bewindvoering worden alle financiële beslissingen voor je genomen, dus je kunt hierdoor geen geld uitgeven of lenen zonder toestemming van de bewindvoerder. Ook je rekeningen worden door de bewindvoerder betaald.

In sommige gevallen is iemand onder bewind stellen tijdelijk, maar in andere gevallen duurt het langer. Mensen die onder bewindvoering worden geplaatst hebben vaak al lange tijd schulden en komen daardoor in de problemen. Het is dan niet meer mogelijk om zelfstandig financiële beslissingen te nemen, omdat dit meestal leidt tot verdere schulden. Onder de bewindvoering wordt dan gekeken naar een structurele oplossing voor de financiële problemen.

Hoe helpt onder bewind stellen?

Wanneer je onder bewindvoering staat, krijg je hulp bij het op orde brengen van je financiën. In de meeste gevallen stelt de bewindvoerder een maandelijks budget, waarbinnen je mag uitgeven. Ook krijg je in sommige situaties hulp bij het aflossen van je schulden. Sommige bureaus nemen dan de schulden over, die moet je dan alsnog terugbetalen. Echter, in deze constructie komen mensen die onder bewind staan niet nog verder in de schulden. In andere gevallen is de bewindvoerder er alleen voor de administratieve taken, zoals het betalen van rekeningen. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer je onder bewindvoering staat, er een plan wordt gemaakt voor de toekomst. Met een plan stel je doelen om ervoor te zorgen dat je straks weer zelfstandig kunt functioneren. Onder bewindvoering staan is een ingrijpende maatregel, maar het kan wel heel erg helpen voor de meeste mensen met schuldproblemen.

Wanneer wordt iemand onder bewind gesteld?

Mensen die onder bewindvoering zijn geplaatst, staan meestal al lange tijd in de schulden en zijn hierdoor in de problemen gekomen. Het is dan voor hen niet meer mogelijk om zelfstandig financiële beslissingen te nemen, omdat dit vaak leidt tot verdere schulden. Er wordt dan gekeken naar een structurele oplossing voor het probleem.

Vrijwillig onder bewind staan

Zoals eerder benoemd, onder bewind staan is een ingrijpende maatregel, omdat je alle financiële beslissingen uit handen geeft. In sommige gevallen kun je er wel voor kiezen om vrijwillig onder bewind te gaan staan. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in gevallen waarbij je schulden hebt, hierdoor in de problemen bent gekomen en zelf aan de bel trekt. Onder bewind stellen is dan een manier om ervoor te zorgen dat je financiën weer op orde komen. Tijdens de bewindvoering wordt er gekeken naar een structurele oplossing voor de schuldenproblematiek.

Voordelen van onder bewind staan:

  • Je krijgt hulp bij het op orde krijgen van je financiën.
  • Onder bewindvoering wordt er gekeken naar een structurele oplossing voor de schuldenproblematiek.

Veelgestelde vragen

Onze computer denkt momenteel nog even na over deze vragen. Geen zin om te wachten? Stel hier jouw vraag!

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen