De stijgende prijzen zorgden afgelopen jaar voor extra problemen bij mensen en gezinnen die onder bewindvoerderschap stonden. Niet alleen stegen de prijzen van boodschappen en energie, maar ook voor kleding, de kapper en andere categorieën die noodzakelijk zijn voor fatsoenlijk levensonderhoud. Hoewel de prijzen stegen, liepen de lonen achter.
De kosten van het levensonderhoud lagen het eerdere jaar (2022) gemiddeld 10 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie was daarmee de hoogste sinds 1975, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
De grootste boosdoeners waren natuurlijk de categorieën huisvesting, water en energie. Bijna de helft van de hoge inflatie van het afgelopen jaar komt voor rekening van de prijsontwikkeling van energie, elektra, gas en stadsverwarming. Energie was gemiddeld 114% duurder dan in 2021. De grote stijging in energieprijzen zijn vooral ontstaan sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Ook werden boodschappen fors duurder en stegen de prijzen aan de pomp tot boven de 2 euro per liter.
Voor mensen die onder bewindvoerderschap staan is de situatie verslechterd. Hun inkomen bleef gelijk, maar de prijzen stegen. Nu pas stijgt hun weekgeld mee met de inflatie. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze flink ingelopen zijn op hun ‘eventuele’ vermogen, ondanks de tegemoetkomingen van gemeentes. Waar ze in 2021 nog fatsoenlijk rondkwamen van hun weekgeld was dit in 2022 aanzienlijk moeilijker en vaak zelfs onmogelijk, waardoor er vaak aanspraak gemaakt moest worden op de voedselbank.
De bewindvoerders zaten ook met de handen in het haar, de situatie heeft voor extra veel stress en onrust gezorgd bij de gezinnen die onder bewindvoerderschap staan. Het grote dilemma is, hoe ga je daar verantwoordelijk mee om als bewindvoerder? Als het weekbudget niet toereikend is om ten minste de basis levensbehoeften te kunnen realiseren? En dit zonder af te wijken van het bewind plan.
Niet alleen mensen onder bewind maar ook gezinnen met een gemiddeld inkomen kwamen niet goed uit en konden ook geen aanspraak maken op de voorzieningen van de gemeentes.
Positief voor 2023 is dat de meeste inkomens meestijgen. Hopelijk krijgen alle betrokkenen hierdoor meer lucht.
Financiële probleemsituaties veroorzaken niet alleen onrust bij de persoon of het gezin zelf. De onrust drukt verder door. Stress zorgt voor grotere problemen zoals burn-out en ziekten. Neem verantwoordelijkheid en schakel hulp in om verergering te voorkomen.