icon arrow

Inflatie & bewind

January 2023
inflatie en bewindvoering

Bewindvoerders en onder bewind staande met handen in het haar door inflatie

De stijgende prijzen zorgden afgelopen jaar voor extra problemen bij mensen en gezinnen die onder bewindvoerderschap stonden. Niet alleen stegen de prijzen van boodschappen en energie, maar ook voor kleding, de kapper en andere categorieën die noodzakelijk zijn voor fatsoenlijk levensonderhoud. Hoewel de prijzen stegen, liepen de lonen achter.

De kosten van het levensonderhoud lagen het eerdere jaar (2022) gemiddeld 10 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie was daarmee de hoogste sinds 1975, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 

De grootste kostenposten werden onbetaalbaar

De grootste boosdoeners waren natuurlijk de categorieën huisvesting, water en energie. Bijna de helft van de hoge inflatie van het afgelopen jaar komt voor rekening van de prijsontwikkeling van energie, elektra, gas en stadsverwarming. Energie was gemiddeld 114% duurder dan in 2021. De grote stijging in energieprijzen zijn vooral ontstaan sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne. Ook werden boodschappen fors duurder en stegen de prijzen aan de pomp tot boven de 2 euro per liter. 

Mensen en gezinnen onder bewindvoerderschap moesten naar de voedselbank

Voor mensen die onder bewindvoerderschap staan is de situatie verslechterd. Hun inkomen bleef gelijk, maar de prijzen stegen. Nu pas stijgt hun weekgeld mee met de inflatie. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze flink ingelopen zijn op hun ‘eventuele’ vermogen, ondanks de tegemoetkomingen van gemeentes. Waar ze in 2021 nog fatsoenlijk rondkwamen van hun weekgeld was dit in 2022 aanzienlijk moeilijker en vaak zelfs onmogelijk, waardoor er vaak aanspraak gemaakt moest worden op de voedselbank. 

Het dilemma: hoe kun je als bewindvoerder fatsoenlijke leefsituaties regelen voor je cliënt?

De bewindvoerders zaten ook met de handen in het haar, de situatie heeft voor extra veel stress en onrust gezorgd bij de gezinnen die onder bewindvoerderschap staan. Het grote dilemma is, hoe ga je daar verantwoordelijk mee om als bewindvoerder? Als het weekbudget niet toereikend is om ten minste de basis levensbehoeften te kunnen realiseren? En dit zonder af te wijken van het bewind plan.

Ook mensen en gezinnen met een gemiddeld inkomen stonden onder druk

Niet alleen mensen onder bewind maar ook gezinnen met een gemiddeld inkomen kwamen niet goed uit en konden ook geen aanspraak maken op de voorzieningen van de gemeentes. 

Positief nieuws voor 2023

Positief voor 2023 is dat de meeste inkomens meestijgen. Hopelijk krijgen alle betrokkenen hierdoor meer lucht.

Financiële probleemsituaties veroorzaken niet alleen onrust bij de persoon of het gezin zelf. De onrust drukt verder door. Stress zorgt voor grotere problemen zoals burn-out en ziekten. Neem verantwoordelijkheid en schakel hulp in om verergering te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Onze computer denkt momenteel nog even na over deze vragen. Geen zin om te wachten? Stel hier jouw vraag!

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen