icon arrow

BKR-registratie verkort

January 2023
BKR registratie

'Van 5 jaar naar 6 maanden.’

Per januari 2023 zullen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam (de G4 Steden) de BKR-meldingen van inwoners die uit de schulden zijn gekomen komen sneller verdwijnen.

Voorheen stonden mensen na afronding van een schuldhulpverleningstraject nog vijf jaar geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit wordt teruggeschroefd naar zes maanden.

Deze G4 steden behandelen samen de helft van de totale schuldhulpverleningen in Nederland.

De gemeenten zien deze verandering ook als signaal dat er landelijk betere afspraken gemaakt moeten gaan worden. Hier waren al gesprekken over, maar volgens BKR-directeur Peter van den Bosch wil de minister vasthouden aan de termijn van vijf jaar: "Een aanpassing van de termijn is een politieke afweging, BKR registreert alleen".

Lange BKR-registratie is een molensteen voor inwoners

Een woordvoerder van de gemeente Utrecht meldt: “Gemeentes hebben nu al de bevoegdheid om inwoners uit het BKR-register te verwijderen als ze dat proportioneel vinden. “Vanaf nu wordt een betreffende persoon die zich bij de gemeente meldt handmatig uit het Register gehaald, maar het zou natuurlijk effectiever zijn als BKR dit na zes maanden zelf automatisch zou doen."

5 jaar BKR-registratie belemmert hypotheek of lening aanvraag

Een BKR-registratie geeft beperkingen als mensen een telefoonabonnement met telefoon willen afsluiten, als ze als ondernemer een investering willen doen, of een huis willen huren of kopen. Dit komt omdat banken de BKR-registratiestatus van hun klanten controleren, voordat zij een lening of hypotheek toekennen. Ongeacht de werkelijke financiële situatie van de aanvrager.

Bang voor herhaling van gedrag na schuldhulptraject

BKR-directeur Van den Bosch ziet zelf wel het belang van de termijn van vijf jaar. "Als een klant bij een bank komt voor een lening of hypotheek, is de bank wettelijk verplicht om klantonderzoek te doen", benadrukt hij. "Kan een bank dat beter doen als ze alle informatie heeft of als er een deel mist?"

Daarnaast vreest de directeur dat er meer mensen terugvallen in de schulden als de registratie wordt ingekort. "We zien al dat dit gebeurt nu de registratie wordt beëindigd na vijf jaar. Als die periode nog korter wordt, hebben we veel minder zicht op deze mensen."

De woordvoerder van de gemeente Utrecht is het daar sterk mee oneens: "Als mensen hun schuldhulpverleningstraject succesvol hebben afgerond, en nog steeds nazorg krijgen, waarom zou een registratie dan nog vijf jaar aan je moeten kleven?"

Veelgestelde vragen

Onze computer denkt momenteel nog even na over deze vragen. Geen zin om te wachten? Stel hier jouw vraag!

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen