Uw webbrowser is verouderd

We zien dat u momenteel gebruik maakt van een oude versie van Internet Explorer. We raden u aan om uw browser te updaten voor het openen van onze website.
TarievenKennisbankVeelgestelde vragenuser icoon
Inloggen gebruikers

Kabinet treft nieuwe maatregelen om mensen met schulden op te vangen

Kabinet treft nieuwe maatregelen om mensen met schulden op te vangen

Door de uitbraak van het corona virus bevindt Nederland zich in een uitzonderlijke situatie. Veel mensen zijn door deze crisis in financiële problemen gekomen. Om een sterke toename van het beroep op schuldhulpverlening te voorkomen, treft het kabinet nu maatregelen om de financiële gevolgen voor mensen zoveel mogelijk te beperken. Staatsecretaris, en verantwoordelijke voor de Brede Schuldenaanpak van het kabinet, Tamara van Ark (SZW), kijkt daarbij onder meer naar de mogelijkheid om tijdelijk uitstel van betaling te geven voor mensen met problematische schulden.

Uitstel van betaling

Sinds begin dit jaar hanteert het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) een dergelijke noodstopprocedure. Er wordt door Van Ark onderzocht of ze deze noodstop ook bij andere overheidsorganisaties ingezet kan worden om meer mensen te helpen. Deze noodstop biedt mensen met problematische schulden de mogelijkheid om vier maanden uitstel van betaling te vragen. De enige voorwaarde hiervoor is dat degene zich vervolgens meldt bij de schuldhulpverlening van de gemeente. Zodra de gemeente besluit dat schuldhulp nodig is en wordt deze ook daadwerkelijk opgestart, dan kan het uitstel met nog eens acht maanden worden verlengd. De adempauze voorkomt dat mensen, die wel willen maar niet kunnen betalen, dieper in de problemen komen door verhogingen of boetes.

De uitwerking van dit voorstel en alle andere maatregelen worden aankomende weken door het kabinet, en partijen die betrokken zijn bij de aanpak van schulden en armoede, verder uitgewerkt. Hierbij wordt extra focus gelegd op groepen die een hoger risico lopen op schulden tijdens de coronacrisis. Tot deze groepen behoren onder andere jongeren, werknemers met flexibele contracten en zelfstandig ondernemers. Daarnaast worden hier ook de adviezen betrokken die de Tijdelijke Werkgroep Sociale Impact recentelijk aan het kabinet heeft uitgebracht.

Trek aan de bel!

"Schulden kunnen snel oplopen als je geen actie onderneemt", aldus Tamara van Ark. Heb jij schulden? Wacht dan niet af, maar schakel juist nu hulp in. Alleen zo kan erger worden voorkomen. Bezoek onze pagina om schuldhulpverlening aan te vragen.


Benieuwd naar het volledige artikel van de Rijksoverheid? Je leest het volledige artikel hier.

mensen met schulden opvangen

Stel ons je vragen

Samen gaan we op zoek naar een oplossing voor jouw probleem

Saillant Contact opnemen
Je bericht is succesvol verzonden en wij zullen ermee aan de slag gaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van jouw vraag
HuisregelementTerug naar bovenKlachtenformulierHorus logoAutoriteit persoonsgegevensRealisatie door Talkpixels
Artikelen