icon arrow

Hoe word ik zelfredzaam?

November 2022
zelfredzaam worden

Wanneer je door omstandigheden de grip op je geldzaken verliest, kan het verstandig zijn een bewindvoerder in te schakelen. Deze ontfermt zich over jouw geld en goederen en helpt je op weg naar een schuldenvrij bestaan. Een dergelijke procedure loopt meestal over een langere tijd. Wat gebeurt er als dit traject op zijn einde loopt?


Stoppen van de bewindvoering

In het geval van een tijdelijk bewind zal de bewindvoering uiteindelijk vanzelf stoppen. In andere gevallen kun je zelf een verzoek indienen bij de kantonrechter voor het opheffen van het bewind. 

Maar wanneer dien je nu zo een dergelijk verzoek in? Hier zijn meerdere voorbeelden over, maar voornamelijk gebeurt dit wanneer de grondslag van het bewind niet meer aanwezig is. Dat betekent eigenlijk, wanneer het doel van het bewind was “het oplossen van de schulden” en de schulden zijn opgelost, dat de grondslag dan vervalt. Maar ook een grondslag op basis van een lichamelijke of geestelijke toestand kan ten einde komen, wanneer betrokkenen destijds niet lekker in zijn/haar vel zat en betrokken heeft aantoonbaar laten zien dat alles een stuk beter gaat, kan ook deze grondslag verdwijnen. 

Aan het einde van het traject is de ideale situatie echter wel dat iemand voortaan zijn eigen financiële belangen kan behartigen, zodat kan worden voorkomen dat iemand opnieuw in het bewind traject terechtkomt. 

Als het einde van de bewindvoering in zicht komt, kan dat als spannend ervaren worden. Dit betekent immers dat je zelf weer verantwoordelijk wordt voor je financiële administratie en het op tijd betalen van de rekeningen. Om te zorgen dat je na het traject echt op eigen benen kan staan, is een afbouwtraject vaak de beste oplossing. 

Je bewindvoerder/curator zal een passende afbouwtraject voor je opzetten waarin je in een korte periode steeds meer verantwoordelijkheden krijgt, denk hierbij aan het uitvoeren van betalingen, spaardoelen op je eigen rekening en het beheren van geld onder toezicht van de bewindvoerder/curator. 


Hoe draagt bewindvoering bij aan de vergroting van zelfredzaamheid?

Geldproblemen kunnen een grote grip op je leven hebben en de zorgen domineren vaak je dagelijkse bezigheden. Door je deze zorgen tijdelijk uit handen te nemen, creëert bewindvoering vaak de mogelijkheid tot persoonlijke ontwikkeling. Saillant gaat op zoek naar een goede verhouding tussen ruimte bieden voor eventuele persoonlijke groei en ervoor zorgen dat je behoed wordt voor mogelijk schadelijke beslissingen. Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor financieel misbruik of geef je makkelijk geld uit aan onnodige dingen, dan kan de bewindvoerder hier bijvoorbeeld rekening mee houden in het bepalen van je leefgeld.


Is zelfredzaamheid altijd de uitkomst?

Belangrijk is om in acht te nemen dat zelfredzaamheid niet altijd direct binnen handbereik ligt. Vele andere factoren, die vaak buiten je macht liggen, kunnen leiden tot schulden. Denk hierbij aan het verlies van een baan, een scheiding of andere externe factoren. Niet ieder traject zal dan ook tot zelfredzaamheid kunnen leiden, tenzij achterliggende problemen ook aangepakt worden. Toch zijn er een aantal punten die bij kunnen dragen aan een verhoogde kans op zelfredzaamheid, waaronder:

  • de mogelijkheid tot het aanleren van financiële vaardigheden;
  • voldoende motivatie;
  • een ondersteunend netwerk.


Met deze aspecten op zak en goede begeleiding vanuit Saillant, sta je na je bewindvoeringstraject zo weer op eigen benen.
Veelgestelde vragen

Onze computer denkt momenteel nog even na over deze vragen. Geen zin om te wachten? Stel hier jouw vraag!

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen