icon arrow

Bewindvoering aanvragen: wat komt erbij kijken?

March 2023
bewindvoering aanvragen uitgelegd

Als je overweegt bewindvoering aan te vragen, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat er bij komt kijken. Je moet niet alleen bewijzen dat je in financiële problemen zit, maar ook dat je niet in staat bent deze problemen op te lossen. Dit kan moeilijk zijn als je al enige tijd financieel worstelt. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je er niet alleen voor staat en dat er middelen beschikbaar zijn om je door dit proces heen te helpen. Bij een bewindvoering aanvraag moet je enkele vereiste documenten bij het kantoor van de bewindvoerder indienen.

Voorbeeld van bewindvoering aanvragen

Kan iemand niet goed voor zijn geldzaken zorgen, omdat hij bijvoorbeeld een verslaafde is of dementie heeft of een alleenstaande ouder is, dan biedt bewindvoering uitkomst.

Wanneer je niet genoeg geld apart kunt zetten om te betalen voor eten, huur en elektriciteit dan kan het een uitkomst zijn om je geld onder bewind te stellen. Een bewindvoerder kan in dit geval helpen om de financiële situatie weer in orde te krijgen.

Bewindvoering aanvragen: in 4 stappen

Stap 1 - Bespreek de situatie met een bewindvoerder

Voordat je de bewindvoering aanvraagt, is het belangrijk om de situatie te bespreken met een gekwalificeerde professional die je omstandigheden begrijpt en je kan begeleiden. Het is belangrijk om eerst te weten wat bewindvoering inhoudt en welke mogelijkheden er zijn. Daarna kan je een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een bewindvoerder inplannen. Tijdens dit gesprek wordt gekeken of bewindvoering een geschikte oplossing is voor jouw specifieke situatie. Dit kennismakingsgesprek geeft ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Stap 2 - Bewindvoering aanvraag

Als je de situatie met een bewindvoerder hebt besproken en hebt besloten dat bewindvoering de juiste oplossing is, dan ga je over tot het aanvragen hiervan. Dit kun je doen via onze website of zelf via een kantonrechter. Je hebt hier geen advocaat voor nodig. Verzamel alle juiste documenten en ga naar de kantonrechter in jouw regio.

Stap 3 - Woon de rechtszitting bij

Zodra alle vereiste documenten zijn ingediend en verwerkt, word je ingepland voor een hoorzitting. De kantonrechter kijkt dan naar jouw situatie en het probleem waar je mee te maken hebt. Hij bepaalt of er sprake van is dat je niet meer voor jezelf kunt zorgen. Aan betrokken partijen worden vragen gesteld om tot een goede conclusie te komen. Verder wordt er gekeken naar de ernst van de situatie, toekomstperspectieven en of er sprake is van verbetering. Mocht de kantonrechter besluiten dat bewindvoering nodig is, dan wordt er een bewindvoerder aangewezen. De uitslag wordt per post toegestuurd.

Stap 4 - Bewindvoering afkondigen

Wanneer de aanvraag tot bewindvoering is afgekondigd, wordt er een beschermingsbewindvoerder aangesteld. Dit houdt in dat de rechtbank rechtspraak tot bewindvoering heeft gedaan. De bewindvoerder legt verantwoording af bij de rechtbank. 

Welke documenten zijn vereist bij een bewindvoering aanvraag?

Wanneer je bewindvoering aanvraagt zijn er enkele belangrijke documenten die je moet indienen:

  1. Een uittreksel van de gemeente waar je woont;
  2. Een recent loonstrookje;
  3. Bankafschriften van de afgelopen 3 maanden;
  4. Een overzicht van je schulden (inclusief de naam en adresgegevens van de schuldeisers);
  5. Een overzicht van je inkomsten en uitgaven;
  6. Een bewijs van werkloosheid, als je werkloos bent.

Wat zijn de vervolgstappen na de benoeming van een bewindvoerder?

De bewindvoerder zal namens jou contact opnemen met je schuldeisers en proberen een akkoord te bereiken over de betaling van je schulden. Je hebt dan niet langer zelf met hen te maken.

Als je een hypotheek hebt, zal de bewindvoerder ook je hypotheekverstrekker op de hoogte stellen. In sommige gevallen kan de hypotheekverstrekker instemmen met een 'opschorting van de hypotheek'. Dit betekent dat je gedurende een bepaalde periode geen hypotheekbetalingen hoeft te doen.

Wat komt er nog meer bij kijken?

Naast dat de bewindvoerder je schuldeisers op de hoogte stelt, zijn er nog enkele dingen die erbij komen kijken als je onder bewind wordt gesteld. Je mag bijvoorbeeld geen nieuwe leningen of kredieten afsluiten. In sommige gevallen kan je bankrekening bevroren worden. Verder is het belangrijk om te weten dat onder bewind staan een negatief effect heeft op je kredietwaardigheid. Dit kan het voor jou moeilijker maken om in de toekomst een lening te krijgen.

Wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag al je vragen over bewindvoering aanvragen en wat het precies inhoudt. Samen kunnen wij met jou naar de beste oplossing!

Veelgestelde vragen

Onze computer denkt momenteel nog even na over deze vragen. Geen zin om te wachten? Stel hier jouw vraag!

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen