Uw webbrowser is verouderd

We zien dat u momenteel gebruik maakt van een oude versie van Internet Explorer. We raden u aan om uw browser te updaten voor het openen van onze website.
TarievenKennisbankVeelgestelde vragenuser icoon
Inloggen gebruikers

Schuldhulpverlening aanvragen

Samen stabiliseren wij jouw financiële situatie

Schuldhulpverlening aanvragenSchuldhulpverlening aanvragen

Schuldhulpverlening

Samen stabiliseren wij jouw financiële situatie

Maatwerk schuldhulp: wat doet Saillant?

De bewindvoerders van Saillant Schuldhulpverlening zorgen voor het stabiliseren van jouw inkomsten en uitgaven. De vaste lasten worden betaald zodat dat er geen nieuwe schulden meer worden gemaakt. Nadat dit is gebeurd, meld Saillant jou aan voor het schuldhulpverleningstraject. Hierbij zijn twee mogelijkheden: het minnelijke (msnp) en het wettelijke (wsnp) traject. Bij het minnelijke traject wordt een aflossingsbedrag voorgesteld aan alle schuldeisers, meestal over een periode van 36 maanden. Het bedrag dat hierna nog niet is afgelost, wordt kwijtgescholden. Dit noemen we ‘tegen finale kwijting’. Dat betekent dat de schuldeiser na deze periode geen aanspraak meer mag doen op de resterende schuld.

Het kan voorkomen dat niet alle schuldeisers hiermee akkoord gaan. Er wordt dan door de schuldhulpverlener een verzoek ingediend bij de rechtbank om een dwangakkoord af te geven. Mocht het zo zijn dat het dwangakkoord niet wordt goedgekeurd door de rechtbank dan stopt het lopende msnp traject en kan de schuldhulpverlenende instantie overgaan tot een aanvraag wsnp, indien dit verzoek door de rechtbank alsnog wordt goedgekeurd dan is er in dit geval sprake van het wettelijke traject. Vervolgens wordt er door de rechtbank een extra bewindvoerder aangesteld namelijk een wsnp bewindvoerder, de betreffende wsnp bewindvoerder zal erop toezien dat je gedurende de looptijd van gemiddeld 36 tot 60 maanden aan alle eisen en verplichtingen voldoet welke toebehoren aan het WSNP traject, de bewindvoerders van Saillant ondersteunen je gedurende het WSNP traject. Wanneer je aan het einde van de looptijd aan alle verplichtingen hebt voldaan, word je door de rechtbank officieel schuldenvrij verklaard.

Ben jij een hulpverlener op zoek naar schuldhulp?

Ben jij hulpverlener en ben je voornemens jouw cliënt nu of in de toekomst bij ons aan te melden voor bewindvoering, mentorschap of curatele? Meldt jouw cliënt middels dit formulier versneld aan of neem contact op met onze medewerkers via onderstaande contactgegevens.

Saillant is aangesloten en werkt conform de richtlijnen van de branchvereniging PBI (BPBI). Het Landelijke Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton (LOVCK) stelt ieder jaar de tarieven vast die wij mogen hanteren.

Saillant Schuldhulpverlening

Vraag hier schuldhulpverlening aan

Vul de onderstaande gegevens in en wij nemen direct contact met je op om jouw aanvraag te behandelen. Hulpverlener? Download hier de formulieren

Je bericht is succesvol verzonden en wij gaan ermee aan de slag. Wij zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van jouw vraag

Veelgestelde vragen over schuldhulpverlening

Hoe werkt schuldhulpverlening?

Voor het aanvragen van schulphulpverlening geldt een wachttijd van maximaal 4 weken. Binnen 4 weken moet jouw gemeente het eerste gesprek plannen. De gemeente beslist binnen 8 weken na je melding of je hulp krijgt. Mocht de gemeente nog niet genoeg gegevens hebben over jouw geldzaken kan deze periode van 8 weken langer duren.

Hoe lang duurt schuldhulpverlening?

Het termijn van de schuldhulpverlening is bijna altijd 3 jaar. Ook kan de termijn eventueel verlengd worden, maar in de wet is vastgelegd dat de termijn niet meer dan 5 jaar is. 

Is schuldhulpverlening hetzelfde als schuldsanering?

Voordat een verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling ingediend kan worden, moet er eerst een schuldhulpverleningstraject worden aangevraagd en opgestart. Schuldhulpverlening kan worden aangevraagd bij de Gemeente of de Kredietbank. Dit is een verplichting vanuit de Faillissementswet. Mocht deze stap worden overgeslagen, dan wordt een verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling niet-ontvankelijk verklaard.

Waar schuldhulpverlening aanvragen?

Schuldhulpverlening vraag je aan bij de gemeente, vaak gaat dit gecombineerd met bewindvoering, indien je bij Saillant onder bewind staat dan zal Saillant jouw schuldhulpverleningsaanvraag uit handen nemen en dit voor jou verzorgen. 

Wat is een MSNP traject?

Het MSNP traject is een speciaal traject voor mensen met schulden. Dit traject wordt begeleid door een gespecialiseerde schuldhulpverlener en helpt je om je schulden af te lossen. Het MSNP traject duurt ongeveer een jaar. Tijdens dit traject leer je hoe je met geld om moet gaan, hoe je budgetten maakt en je schulden kunt beheersen. Je krijgt ook hulp bij het onderhandelen met je crediteuren. Na het MSNP traject ben je schuldenvrij.

Het MSNP traject is bedoeld voor mensen die:

  • Hun schulden niet meer kunnen betalen
  • In gesprek willen met hun crediteuren
  • Hulp nodig hebben bij budgetteren en geldzaken
  • Een schuldhulpverklaring (nodig) hebben

Je kunt contact opnemen met Saillant om te kijken of je in aanmerking komt voor het MSNP traject.

Wat is een WSNP traject?

Een WSNP traject is een soort schuldhulpverlening waarbij je met behulp van een gemeentelijke of sociale dienst je schulden kunt aflossen. Het WSNP traject is een tweede stap na het MSNP traject, en is erop gericht om mensen weer financiële ruimte te geven en ze te helpen om weer op eigen benen te staan. Tijdens het WSNP traject werk je samen met een budgetcoach en maak je een budgetplan. Dit budgetplan is erop gericht om ervoor te zorgen dat je op een verantwoorde manier met je geld omgaat. Zo kom je er achter wanneer je vaste lasten moet betalen en hoeveel geld je iedere maand overhoudt. De budgetcoach begeleidt je tijdens het WSNP traject en helpt je met het opstellen van het budgetplan. Het WSNP traject duurt ongeveer drie jaar. Na afloop van het WSNP traject ben je weer zelf verantwoordelijk voor je financiën.

Schuldhulpverlening wat is dat?

Schuldhulpverlening is een vorm van hulp die gericht is op het oplossen van schuldproblemen. Specialisten helpen schuldenaars met het zoeken naar een oplossing voor hun schuldprobleem en met het nemen van maatregelen om toekomstige schulden te voorkomen. Schuldhulpverlening is erop gericht om schuldenaren weer op de been te helpen en ze te begeleiden naar een schuldenvrije toekomst.

Stel ons je vragen

Samen gaan we op zoek naar een oplossing voor jouw financiële probleem

Saillant Contact opnemen
Je bericht is succesvol verzonden en wij zullen ermee aan de slag gaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van jouw vraag

Onze diensten

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Bewindvoering

Verschillende oorzaken kunnen reden zijn voor het aanstellen van een bewindvoerder

Meer informatie

Mentorschap

Mensen met een verstandelijke beperking, dementie of psychische problematiek

Meer informatie

Curatele

Curatele is een vergaande maatregel voor meerderjarigen die zowel hun financiële als

Meer informatie
HuisregelementTerug naar bovenKlachtenformulierHorus logoAutoriteit persoonsgegevensRealisatie door Talkpixels
Schuldhulpverlening Veelgestelde vragen