icon arrow

Wat zijn de gevolgen van geldezelschap? Bankblokkade en andere risico's uitgelegd

March 2023
Geldezelschap

Geldezelschap is een groeiend probleem in Nederland. Steeds meer mensen worden benaderd door criminelen met de vraag of ze hun bankrekening beschikbaar willen stellen voor het ontvangen en doorsturen van geld. Het lijkt een makkelijke manier om wat extra geld te verdienen, maar de gevolgen kunnen verstrekkend zijn. In dit artikel leggen we uit wat geldezelschap is, hoe het werkt en wat de risico's zijn. We bespreken onder andere de mogelijkheid van bankblokkade, strafrechtelijke vervolging en financiële schade.

Wat is geldezelschap?

Geldezelschap of geldezel, ook wel money muling genoemd, is het verschijnsel waarbij criminelen gebruik maken van de bankrekening van een ander om geld wit te wassen of te verplaatsen. Vaak wordt daarvoor gebruik gemaakt van zogenaamde "katvangers", personen die hun bankrekening beschikbaar stellen in ruil voor een kleine vergoeding.

Hoe werkt geldezelschap?

Criminelen benaderen potentiële geldezels via sociale media, datingapps of tijdens bijvoorbeeld een avondje uit. Ze doen zich voor als betrouwbare personen en bieden hun slachtoffers een mooie vergoeding aan. Vervolgens vragen ze of de geldezels hun bankrekening beschikbaar willen stellen voor het ontvangen en doorsturen van geld. De geldezels krijgen daarbij de instructie om het ontvangen geld contant op te nemen en door te sturen naar een ander rekeningnummer. Vaak wordt de geldezel ook gevraagd om zijn bankpas en pincode af te geven aan de criminelen.

Wat zijn de gevolgen van geldezelschap?

Geldezelschap kan leiden tot ernstige gevolgen, waaronder bankblokkade. Als je bank vermoedt dat jouw bankrekening wordt gebruikt voor criminele activiteiten, kunnen ze besluiten om je bankrekening te blokkeren om verdere schade te voorkomen. Dit kan grote financiële en persoonlijke gevolgen hebben. Banken zijn namelijk verplicht om verdachte transacties te melden bij de autoriteiten en kunnen de rekening van de geldezel blokkeren als zij vermoeden dat er sprake is van geldezelschap. Met het gevolg dat de geldezel, zijn rekening niet meer kan gebruiken en mogelijk geen toegang meer heeft tot zijn (spaar)geld.

Daarnaast loopt de geldezel het risico om strafrechtelijk vervolgd te worden. Geldezelschap is namelijk strafbaar en kan leiden tot een celstraf, een boete of een taakstraf. Ook kan de geldezel worden aangemerkt als medeplichtige aan het witwassen van geld. Dit kan tot grote problemen leiden, zoals problemen met werkgevers en/of het verkrijgen van een VOG, Verklaring Omtrent het Gedrag.

Tot slot kan geldezelschap ook financiële gevolgen hebben. Als de geldezel geld heeft ontvangen dat afkomstig is van criminele activiteiten, kan hij aansprakelijk worden gesteld voor de schade die hierdoor is ontstaan. Het kan dan gaan om schade bij bijvoorbeeld gedupeerde slachtoffers van fraude of oplichting. De geldezel kan dan worden verplicht om het ontvangen geld terug te betalen en/of een schadevergoeding te betalen aan de slachtoffers.

{{button}}

Onbewust geldezel

Het kan gebeuren dat je zonder het te weten betrokken bent bij geldezelschap. Bijvoorbeeld als je jouw bankrekening beschikbaar hebt gesteld aan iemand die je vertrouwt, maar die jou niet heeft verteld waarvoor het geld is bedoeld. In zo'n situatie ben je onbewust een geldezel geworden.

Het is belangrijk om je te realiseren dat onbewust als geldezel gebruikt worden net zo strafbaar is als bewust geldezelschap. Als je bankrekening wordt gebruikt voor criminele activiteiten, ben je medeplichtig en kun je daarvoor strafrechtelijk worden vervolgd.


Als je vermoedt dat je onbewust betrokken bent geraakt bij geldezelschap, is het verstandig om direct contact op te nemen met de politie en/of je bank. Zij kunnen je helpen om de situatie te begrijpen en indien nodig maatregelen te nemen om verdere schade te voorkomen.

Kan geldezel zijn worden voorkomen?

Het is belangrijk om alert te zijn en niet zomaar in te gaan op verzoeken van onbekenden om je bankrekening beschikbaar te stellen. Wees ook voorzichtig met het afgeven van persoonlijke gegevens, zoals je bankpas en pincode. Als je twijfelt of een verzoek om je bankrekening beschikbaar te stellen wel legitiem is, kun je altijd contact opnemen met je bank.

Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat geldezel zijn strafbaar is en verstrekkende gevolgen kan hebben. Ga niet in op verzoeken om je bankrekening beschikbaar te stellen, ook niet als daar een aantrekkelijke vergoeding tegenover staat. Als je toch betrokken bent geraakt bij geldezelschap, is het verstandig om direct contact op te nemen met de politie en/of je bank.

Conclusie

Geldezelschap is een groeiend probleem in Nederland en kan leiden tot verstrekkende gevolgen, zoals bankblokkade, strafrechtelijke vervolging en financiële schade. Het is belangrijk om alert te zijn en niet zomaar in te gaan op verzoeken om je bankrekening beschikbaar te stellen. Als je toch betrokken bent geraakt bij geldezelschap, is het verstandig om direct contact op te nemen met de politie en/of je bank. Voorkomen is beter dan genezen, dus blijf alert en wees voorzichtig met het afgeven van persoonlijke gegevens.

Veelgestelde vragen

Hoe herken ik een verzoek om mijn bankrekening beschikbaar te stellen voor geldezelschap?

Criminelen benaderen potentiële geldezels vaak via sociale media, datingapps of tijdens een avondje uit. Wees alert op verzoeken van onbekenden om je bankrekening beschikbaar te stellen en wees voorzichtig met het afgeven van persoonlijke gegevens.

Kan mijn bankrekening worden geblokkeerd als ik betrokken ben bij geldezelschap?

Ja, als je betrokken bent bij geldezelschap kan je bankrekening worden geblokkeerd.

Kan ik aansprakelijk worden gesteld als geldezel?

Ja, als geldezel kun je aansprakelijk worden gesteld voor de schade die is ontstaan door de criminele activiteiten waarbij je betrokken bent geraakt.

Is geldezelschap strafbaar?

Ja, geldezelschap is strafbaar. Het kan leiden tot een celstraf, een boete of een taakstraf.

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen