icon arrow

Bewindvoerderschap en inflatie: een lastig dilemma

March 2023
Bewindvoerderschap en inflatie

Stijgende prijzen en inkomens

Het is je vast niet ontgaan: de prijzen stijgen. Niet alleen voor boodschappen en energie, maar ook voor kleding, ziektekosten en andere dagelijkse benodigdheden. De vraag is echter of de inkomens wel voldoende meestijgen. Vorig jaar lag de gemiddelde kosten van levensonderhoud namelijk 10 procent hoger dan het jaar ervoor, waarmee het de hoogste inflatie was sinds 1975, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging van de energieprijzen sinds de oorlog in Oekraïne is hier mede debet aan, maar ook de prijzen van boodschappen en brandstof zijn fors gestegen.

De impact van inflatie op bewindvoerderschap

Bijna de helft van de hoge inflatie van het afgelopen jaar komt voor rekening van de prijsontwikkeling van energie, elektra, gas en stadsverwarming. Energie was gemiddeld zelfs 114% duurder dan in 2021. Voor voedingsmiddelen waren consumenten daarnaast 10,8 procent duurder uit.

Dit alles heeft natuurlijk grote (psychische) gevolgen voor mensen die onder bewindvoerderschap staan. Hun inkomen gaat pas meestijgen met de inflatie, terwijl zij vorig jaar al flink ingelopen zijn op hun eventuele vermogen, ondanks de tegemoetkomingen van gemeenten. Waar zij in 2021 nog prima rondkwamen van hun weekgeld, was dat in 2022 aanzienlijk moeilijker en moest er zelfs vaak aanspraak gemaakt worden op de voedselbank. Dit zorgt voor veel onrust bij de gezinnen die onder bewindvoerderschap staan, maar ook bij de bewindvoerders zelf.

{{button}}

Het dilemma van bewindvoerderschap

Gezinnen die meer leefgeld nodig hadden, kwamen door alle stijgende prijzen vaak in de knel. Dit is een ontzettend lastig dilemma voor het bewindvoerderschap. Positief is dat de meeste inkomens in 2023 meestijgen met de inflatie. Hopelijk krijgt iedereen hierdoor meer lucht.

Conclusie

De stijgende inflatie heeft een grote impact op gezinnen die onder bewindvoerderschap staan. Door de stijgende prijzen zijn zij vaak genoodzaakt om aanspraak te maken op voedselbanken en hebben zij meer leefgeld nodig. Dit is een lastig dilemma voor bewindvoerders. Het is daarom positief dat de meeste inkomens in 2023 meestijgen met de inflatie, hopelijk geeft dit iedereen meer lucht.

Veelgestelde vragen

Onze computer denkt momenteel nog even na over deze vragen. Geen zin om te wachten? Stel hier jouw vraag!

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen