Het is je vast niet ontgaan: de prijzen stijgen. Niet alleen voor boodschappen en energie, maar ook voor kleding, ziektekosten en andere dagelijkse benodigdheden. De vraag is echter of de inkomens wel voldoende meestijgen. Vorig jaar lag de gemiddelde kosten van levensonderhoud namelijk 10 procent hoger dan het jaar ervoor, waarmee het de hoogste inflatie was sinds 1975, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging van de energieprijzen sinds de oorlog in Oekraïne is hier mede debet aan, maar ook de prijzen van boodschappen en brandstof zijn fors gestegen.
Bijna de helft van de hoge inflatie van het afgelopen jaar komt voor rekening van de prijsontwikkeling van energie, elektra, gas en stadsverwarming. Energie was gemiddeld zelfs 114% duurder dan in 2021. Voor voedingsmiddelen waren consumenten daarnaast 10,8 procent duurder uit.
Dit alles heeft natuurlijk grote (psychische) gevolgen voor mensen die onder bewindvoerderschap staan. Hun inkomen gaat pas meestijgen met de inflatie, terwijl zij vorig jaar al flink ingelopen zijn op hun eventuele vermogen, ondanks de tegemoetkomingen van gemeenten. Waar zij in 2021 nog prima rondkwamen van hun weekgeld, was dat in 2022 aanzienlijk moeilijker en moest er zelfs vaak aanspraak gemaakt worden op de voedselbank. Dit zorgt voor veel onrust bij de gezinnen die onder bewindvoerderschap staan, maar ook bij de bewindvoerders zelf.
{{button}}
Gezinnen die meer leefgeld nodig hadden, kwamen door alle stijgende prijzen vaak in de knel. Dit is een ontzettend lastig dilemma voor het bewindvoerderschap. Positief is dat de meeste inkomens in 2023 meestijgen met de inflatie. Hopelijk krijgt iedereen hierdoor meer lucht.
De stijgende inflatie heeft een grote impact op gezinnen die onder bewindvoerderschap staan. Door de stijgende prijzen zijn zij vaak genoodzaakt om aanspraak te maken op voedselbanken en hebben zij meer leefgeld nodig. Dit is een lastig dilemma voor bewindvoerders. Het is daarom positief dat de meeste inkomens in 2023 meestijgen met de inflatie, hopelijk geeft dit iedereen meer lucht.