Uw webbrowser is verouderd

We zien dat u momenteel gebruik maakt van een oude versie van Internet Explorer. We raden u aan om uw browser te updaten voor het openen van onze website.
TarievenKennisbankVeelgestelde vragen
Inloggen gebruikers

Een verhuizing onder bewind

Een verhuizing onder bewind

Verhuizen brengt vaak veel extra kosten met zich mee. Schilderen, verbouwen, het huren van een busje of het inrichten van je nieuwe plek: het zijn dingen waar je liever wat geld voor opzij legt. Wat nou als je niet zomaar over je eigen geld kan beschikken, bijvoorbeeld doordat je onder bewind staat?

Verhuizen als je onder bewind staat is mogelijk, maar vergt wel duidelijke afspraken. Zo is het handig om allereerst met de bewindvoerder te bespreken hoeveel budget je hebt en hoeveel huur je kunt betalen. Daarnaast moet je overwegen of er nog bepaalde dingen aan het huis opgeknapt moeten worden en hoeveel geld dit gaat kosten. Een verhuizing kan een flinke impact hebben op je financiële situatie. 

Samen met je bewindvoerder maak je een overzicht van de benodigde uitgaven. Dit kan alles zijn, variërend van nieuwe meubels en vloerbedekking, tot de kosten van een schilder. Aan de hand van het complete overzicht beoordeelt de bewindvoerder of er genoeg financiële ruimte is voor een verhuizing. Als het niet mogelijk is, wordt er samen naar andere oplossingen gekeken. Een huurcontract mag niet getekend worden zonder toestemming van het bewind. In het geval van een akkoord van de bewindvoerder kun je de verhuisplannen voortzetten.


Grote uitgaven

Bij grote uitgaven moet er altijd eerst toestemming worden gegeven door de bewindvoerder, voordat deze uitgaven mogen worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan investeringen zoals een nieuwe bank of een nieuw bed. In sommige, uitzonderlijke gevallen moet er voor grote uitgaven toestemming gevraagd worden bij de rechtbank. Dit is echter iets waar de bewindvoerder zich over zal buigen.

Als je eenmaal verhuisd bent, geeft de bewindvoerder de verhuizing door aan de bank, het UWV, de rechter, de belastingdienst, energiemaatschappij en verzekeringsmaatschappijen. Ook moeten alle rekeningen doorgestuurd worden naar je bewindvoerder zodat er een overzicht gemaakt kan worden van de kosten. Dit geldt ook voor het nieuwe huurcontract. Op basis hiervan wordt het opgestelde budgetplan aangepast.


Koopwoning

Een flink grotere impact op het budgetplan is het kopen van een woning. Een woning kopen is meestal lastiger, omdat het hierbij om een grotere uitgave gaat en hier vaak weinig ruimte voor is in het geval van schulden. Een woning kopen onder bewind is echter niet onmogelijk. De nodige beslissingen hierover worden gemaakt door de bewindvoerder. Als er financiële ruimte voor is, kun je samen met de bewindvoerder kijken wat haalbaar is. Deze onderhoudt vervolgens ook het contact met bijvoorbeeld een makelaar of notaris. Er wordt gekeken naar de financiële mogelijkheden en of het kopen van een huis ook op langere termijn te verantwoorden is. Voor het kopen van een woning geldt ook weer dat er in sommige gevallen toestemming van de rechter nodig is.

Verhuizen gedurende je onderbewindstelling is dus zeker mogelijk, maar vergt goede communicatie. Saillant staat graag voor je klaar om je te adviseren gedurende dit proces. Zorg ervoor dat je je wensen en bedenkingen goed bespreekt met je bewindvoerder, zodat je verhuizing soepel verloopt en geen financiële valkuil blijkt.


Een verhuizing onder bewind

Stel ons je vragen

Samen gaan we op zoek naar een oplossing voor jouw probleem

Saillant Contact opnemen
Je bericht is succesvol verzonden en wij zullen ermee aan de slag gaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van jouw vraag
HuisregelementTerug naar bovenKlachtenformulierRealisatie door Talkpixels
Artikelen