De coronacrisis treft veel bedrijven zwaar. Inmiddels krabbelen veel sectoren met moeite weer op, maar overal zijn flinke klappen gevallen. Ook veel zzp’ers voelen het effect van de crisis en komen in zwaar weer terecht. Opdrachten nemen af, of blijven soms helemaal uit.
Sommige zelfstandigen kunnen profiteren van extra ondersteuning vanuit de overheid. Wanneer dit niet het geval is, gaan eenmanszaken - die vaak met hart en ziel zijn opgebouwd - ten onder door de toenemende betalingsachterstanden. Om te voorkomen dat je als ondernemer de deuren moet sluiten, is het zaak om tijdig in te grijpen. Hulp van buitenaf kan hierbij goed van pas komen.
Een bewindvoerder kan een oplossing vormen om de zzp-onderneming niet kopje onder te zien gaan en weer orde op zaken te stellen. Bij het aanstellen van een bewindvoerder worden goederen en gelden onder toezicht geplaatst. Samen wordt naar inkomsten en uitgaven gekeken en wordt er gewerkt aan een stabiele, schuldenvrije toekomst. Niet iedere zzp’er kan echter bij een bewindvoerder terecht. Hiervoor moet de ondernemer aan een aantal voorwaarden voldoen.
Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je als ondernemer vergelijkbaar zijn met een werknemer in loondienst. Je verricht namelijk werk dat normaal gesproken in dienstverband plaatsvindt, hebt geen eigen personeel en hoeft geen enorme bedragen te investeren in bedrijfsmiddelen. Je kunt hierbij denken aan zelfstandige tekstschrijvers, horecamedewerkers, bouwvakkers en/of zzp'ers die werkend zijn voor een detacheringsbureau. Ook mag je, wanneer je onder bewind staat, alleen je werkzaamheden als zzp’er voortzetten als de resultaten van het werk meer opleveren dan wat je zou verdienen in loondienst of bij het ontvangen van een uitkering. Als je onderneming niet voldoende winstgevend is, maar je wel gebruik wilt maken van de diensten van een bewindvoerder, is het dus niet mogelijk het werk als zzp’er voort te zetten. Om in te schatten of je onderneming winstgevend genoeg is, wordt gekeken naar het nettoresultaat van het bedrijf. Dit nettoresultaat bestaat uit de verwachte kosten en opbrengsten, maar wordt ook beïnvloed door tal van andere factoren zoals ondernemerservaring, een realistisch ondernemingsplan, het aantal opdrachtgevers, etc. Bij een positief nettoresultaat wordt het bedrijf winstgevend genoeg geacht om zich uit de schulden te kunnen werken. Maar alleen een winstgevend bedrijf is niet voldoende. Ook is het belangrijk om hart voor de zaak te hebben. Er wordt namelijk van jou als ondernemer maximale inzet verwacht, om de betalingsachterstanden zo snel mogelijk weg te werken.
Ondernemers die aan deze voorwaarden voldoen, kunnen gebruik maken van de begeleiding en expertise van een bewindvoerder. Zo kan het bedrijf behoed worden voor een mogelijk financiële ondergang. Saillant beschikt over diverse ervaren bewindvoerders, die je maar wat graag bijstaan in deze situatie. Via de website van Saillant kan een aanvraag voor een gesprek worden ingediend. Aan de hand van een schets van de huidige situatie, wordt er een plan van aanpak opgezet. Samen wordt er gewerkt aan een duurzame oplossing voor een stabiele, zelfredzame toekomst, waarbij jij weer aan het hoofd van je onderneming staat.