icon arrow

Kosten voor bewindvoerders anno 2023

May 2023
Bewindvoerders inschakelen

De tarieven voor de werkzaamheden van bewindvoerders zijn vastgelegd in de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren. Ze worden jaarlijks vastgesteld. Wat kosten bewindvoerders anno 2023? Dat is één van de vragen die je stelt als je een bewindvoerder overweegt of nodig hebt.

Wat doen bewindvoerders?

Een bewindvoerder kan iemand helpen die niet in staat is om zijn of haar eigen financiële zaken op orde te houden. Denk maar aan mensen met een psychische of lichamelijke beperking, dementerende ouderen, ongeneeslijk zieken of mensen met een uitkering die in de schuldhulpverlening zitten. Bewindvoering biedt deze mensen de mogelijkheid om hun financiën goed te beheren met professionele hulp.

Bewindvoerders tarieven & jaarbeloning

Als je een bewindvoerder moet inschakelen, dan zijn er verschillende tarieven die in rekening worden gebracht voor de diensten. Voor bewindvoering geldt een vast, jaarlijks tarief. Dit tarief is een jaarbeloning inclusief onkostenvergoeding. Als de bewindvoerder extra werkzaamheden moet verrichten of veel kosten maakt, dan kan de rechter besluiten of de extra kosten in rekening gebracht moeten worden. De bewindvoerder moet voor de extra kosten een verzoek indienen bij de rechter.

Wie betalen de kosten voor bewindvoerders?

Het is de verantwoordelijkheid van de onder bewind gestelde persoon om de kosten voor de bewindvoerder te betalen.

In sommige gevallen kan een rechthebbende die onder bewind gesteld is niet financieel in staat zijn om de kosten van een bewindvoerder te betalen. In dat geval kan hij of zij hiervoor bijzondere bijstand bij de gemeente aanvragen. De gemeente beoordeelt de aanvraag en kan, op basis van een grondige afweging, besluiten om de kosten voor de bewindvoerder te vergoeden.  De bewindvoerder vraagt deze bijstand voor je aan als er recht op is.

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de kosten die je eventueel zult moeten betalen als je een bewindvoerder inschakelt. Er zijn verschillende opties, dus het is verstandig om goed te weten wat je kunt verwachten. Een goede bewindvoerder kan je hierbij helpen en adviseren. Zo kun je zeker weten dat je de beste keuze maakt voor jouw financiële situatie.

Wanneer is bewindvoering over geld nodig?

Niet iedereen heeft een bewindvoerder nodig, maar er zijn verschillende situaties waarin het wel nodig is. Als iemand bijvoorbeeld te maken krijgt met geestelijke of lichamelijke gezondheidsproblemen, dementie of andere problemen die het moeilijk maken om goed voor zichzelf te blijven zorgen, dan kan bewindvoering noodzakelijk zijn.

In deze situaties kunnen er grote financiële problemen ontstaan als de persoon niet in staat is om goed voor zichzelf te zorgen. Een bewindvoerder kan dan helpen bij het beheren van die financiën en ervoor zorgen dat er een goede balans is tussen de uitgaven en de inkomsten. Zo kan een bewindvoerder ervoor zorgen dat er geen schulden ontstaan, of als er al een schuld is, wordt eraan gewerkt om deze af te lossen.

Bewindvoerders kosten

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de kosten die je mogelijk moet betalen als je een bewindvoerder inschakelt. Je kan bij jouw gemeente bijzondere bijstand aanvragen als je de kosten niet zelf kan dragen. Een bewindvoerder kan ervoor zorgen dat er geen schulden ontstaan of dat bestaande schulden tijdig worden afbetaald.

Conclusie

Bewindvoering is nuttig en vaak noodzakelijk voor mensen die financieel niet in staat zijn om goed voor zichzelf te blijven zorgen. Of het nu gaat om het beheer van een vermogen, het beheer van schulden of het regelen van bijzondere bijstand, een goede bewindvoerder kan je hierbij helpen.

Wil je weten wat bewindvoering voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Saillant. Wij hebben ervaren en gespecialiseerde bewindvoerders in dienst die jou kunnen helpen bij het beheren van je financiën. Samen kunnen we kijken wat de beste optie voor jouw situatie is en wat er nodig is om jouw inkomsten en uitgaven in balans te houden.

Veelgestelde vragen

Onze computer denkt momenteel nog even na over deze vragen. Geen zin om te wachten? Stel hier jouw vraag!

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen