Uw webbrowser is verouderd

We zien dat u momenteel gebruik maakt van een oude versie van Internet Explorer. We raden u aan om uw browser te updaten voor het openen van onze website.
TarievenKennisbankVeelgestelde vragen
Inloggen gebruikers

Contact

Neem voor meer informatie contact met ons op

Saillant ContactSaillant Contact

Stageplaats schooljaar 2021 - Vestiging Alkmaar

11/12/2020 18:13

Ben jij op zoek naar een uitdagende stageplaats? Lees dan snel verder!

Profiel van de organisatie 

Ons kantoor richt zich op beschermingsbewind, mentorschap en curatele en behartigt hierin de belangen van mensen die niet (meer) in staat zijn zelf hun financiële zaken, zaken omtrent hun zorg en/of niet in staat zijn om zelfstandige beslissingen te nemen. Wij als Saillant zullen de belangen van de zorgbehoevende op ons nemen en nemen deze zorgen en verantwoordelijkheden voor de cliënt, familie of hulpverlener uit handen. 

Onderstaand een korte toelichting per maatregel:

- Bewindvoering

Verschillende oorzaken kunnen reden zijn voor het aanstellen van een bewindvoerder. De meest bekende is het hebben van schulden. Bijna iedereen heeft er wel eens mee te maken in zijn of haar leven. In je eigen leven, of in die van een naaste. Soms kun je deze schulden nog prima zelf oplossen. Maar wat als dit niet meer lukt? Het ontstaan van schulden kent vele oorzaken, maar de oplossing is helaas ook niet altijd even eenduidig. Het wordt onmogelijk er zelf nog uit te komen, laat staan het overzicht te hebben. Het inschakelen van een beschermingsbewindvoerder is een goede oplossing om samen naar een schuldenvrij leven toe te werken.

De bewindvoerders van Saillant helpen ook bij het beschermen van het vermogen van mensen die hier moeite mee hebben. Zo kan het zijn dat iemand wegens psychische klachten of bijvoorbeeld een verstandelijke beperking niet in staat is zelf voor zijn goederen en gelden te zorgen. 

- Mentorschap

Mensen met een verstandelijke beperking, dementie of psychische problematiek krijgen vaak ondersteuning thuis of in een zorginstelling. Het is belangrijk dat zij zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven houden. Maar wat als een cliënt zelf niet (volledig) in staat is om die keuzes te maken? En wat als er ook geen familie (meer) is die dit voor hem of haar kan of wil doen? Dan kan een mentor die de persoonlijke belangen behartigt uitkomst bieden. 

De mentor heeft als taak een vertrouwensrelatie met de zorgbehoevende en hun omgeving op te bouwen. Ook hier staat persoonlijk contact voorop. Hij of zij komt per 2 maanden op bezoek. Juist dit één-op-één contact zorgt ervoor dat de mentor nauw betrokken is. Hij kan hierdoor overzien welke hulp geboden moet worden, en ondersteunt de zorgbehoevende waar nodig. Wat kan en wilt de cliënt zelf doen, en wat niet? Waar mogelijk, mag de cliënt zelf beslissingen nemen en handelingen verrichten. De mentor zorgt ervoor dat ze de juiste hulp krijgen op het gebied van zorg- en/of hulpverlening

- Curatele

Curatele is een vergaande maatregel voor meerderjarigen die zowel hun financiële als andere persoonlijke belangen niet meer kunnen behartigen. De persoon die onder curatele wordt gesteld, wordt een curandus genoemd. De curator is de persoon die de belangen van de curandus vertegenwoordigt.

- Redenen voor curatele

Maar wanneer kan iemand onder curatele worden gesteld? Volgens de wet zijn onderstaande redenen hier aanleiding voor:

 • Een geestelijke stoornis, waardoor iemand (tijdelijk) niet in staat is zijn belangen behoorlijk te behartigen
 • Verkwisting
 • Drankmisbruik, dat ertoe leidt dat de belangen niet behoorlijk worden waargenomen
- Gevolgen van curatele

Iemand onder curatele stellen, heeft verregaande gevolgen voor deze persoon en zijn omgeving, omdat de curandus zijn zogenoemde handelingsbekwaamheid verliest. Handelingsonbekwaamheid betekent dat iemand geen rechtshandelingen meer kan verrichten zonder toestemming van de curator. Hierbij kun je denken aan het tekenen van contracten, zoals een koop- of huurcontract. Ook kan de curandus geen testament laten maken of een samenlevingscontract aangaan.

Wie zijn wij?

Om onze geschiedenis goed weer te geven gaan we eerst 10 jaar terug in de tijd waarin Kop-Zorg is ontstaan. Kop-Zorg is van origine een psychologisch en pedagogisch adviesbureau dat zich bezighoudt met alle vraagstukken rondom kinderen en ouders. Ook woonbegeleiding valt onder de dagelijkse werkzaamheden van Kop-Zorg. Van hieruit zagen we dat er steeds meer vraag en ondersteuning nodig was op het gebied van budgetbeheer, bewindvoering, curatele en mentorschap. Dankzij jarenlange ervaring hebben wij ons kunnen specialiseren en verdiepen om deze specifieke zorgvragen te kunnen beantwoorden. 

Stageopdrachten  

Wij bieden stagemogelijkheden in de vorm van meewerkactiviteiten. Studenten krijgen de mogelijkheid om als assistent, onder begeleiding van een bewindvoerder, mentor of curator, het hele proces te doorlopen. Denk hierbij aan:

 • Fungeren als eerste aanspreekpunt van het kantoor of de afdeling via telefoon en e-mail
 • Beheren van de agenda
 • Verzorgen van dossiervorming en -beheer
 • Afhandelen van declaraties en facturen
 • Te woord staan van cliënten en andere betrokkenen
 • Voorbereiden en verwerken van juridische documenten als contracten, overeenkomsten, testamenten, aktes, dagvaardingen, verklaringen, gerechtelijke verzoeken en hoger beroepen
 • Opstellen van memo’s
 • Bijwonen van gerechtelijke zittingen
 • Assisteren van de bewindvoerder, curator en mentor (en eventuele andere collega’s) bij het bestuderen van juridische documenten en bij andere voorkomende werkzaamheden
 • Aanvragen en verzorgen van een volledig SHV traject
 • Voorbereidingen treffen voor een verzoek WSNP

Stageprofiel

Ben je minimaal 18 jaar, volg je een juridische opleiding (niveau 4), herken je jezelf in bovenstaande beschrijving en word je enthousiast van deze uitdagende functie? Dan zien wij jouw sollicitatie met belangstelling tegemoet. 

Mail je motivatiebrief en cv naar info@saillant.nl. Heb je vragen? Ook dan kun je ons bereiken op dit e-mailadres.

Meer informatie

Storing ING Bank

11/12/2020 18:13

Momenteel is er een storing gaande bij de afdeling IBP van de ING Bank. Hierdoor kan het zijn dat er diverse betalingen sinds 02-06-2020 nog niet zijn uitgevoerd.

De ING Bank doet er alles aan dit zo spoedig mogelijk te verhelpen.

Meer informatie

Corona virus (COVID-19)

11/12/2020 18:13

Wij hebben diverse maatregelen getroffen zodat onze medewerkers op een verantwoordelijke manier de beste zorg kunnen bieden voor onze cliënten. We willen u met nadruk mededelen dat ons werk ten alle tijden doorgaat, zo ook ons telefonisch spreekuur.

De volgende maatregelen hebben wij in acht genomen:

 • Werken in groepen en vanuit huis.
 • Uitstellen van huisbezoeken tot 1 juni 2020.
 • Opzetten van een video conference call, hierdoor bieden wij de mogelijkheid om met de client 1 op 1 in gesprek te gaan en/of overleg te plegen met meerdere zorgverleners tegelijk.


Voor spoedeisende gevallen zullen wij altijd een oplossing op maat bieden.

Meer informatie

Mededelingen

Stel ons je vragen

Samen gaan we op zoek naar een oplossing voor jouw probleem

Saillant Contact opnemen
Je bericht is succesvol verzonden en wij zullen ermee aan de slag gaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van jouw vraag
HuisregelementTerug naar bovenKlachtenformulierRealisatie door Talkpixels
Contact