Uw webbrowser is verouderd

We zien dat u momenteel gebruik maakt van een oude versie van Internet Explorer. We raden u aan om uw browser te updaten voor het openen van onze website.
TarievenKennisbankVeelgestelde vragenuser icoon
Inloggen gebruikers

Alles wat je moet weten over mentorschap aanvragen

Alles wat je moet weten over mentorschap aanvragen

Mentorschap aanvragen is misschien wel ingewikkelder dan je dacht. Er zijn allerlei regels en voorwaarden die je moet kennen én naleven, wil je een succesvol verzoek indienen. Niet getreurd: wij leggen het je uit! In dit artikel vertellen we wat mentorschap precies is, welke vormen er zijn en waarom mentorschap zo belangrijk is. Daarnaast geven we tips over hoe je het beste mentorschap aan kunt vragen. Succes gegarandeerd!

Wat houdt mentorschap in?

Mentorschap is een vorm van zorg waarbij iemand anders dan de cliënt zelf de beslissingen neemt over persoonlijke zaken. Mentorschap kan worden ingezet wanneer iemand niet meer in staat is om zelfstandig te beslissen over verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Mentorschap is dus bedoeld om mensen te ondersteunen in hun dagelijkse leven. Mentors kunnen bijvoorbeeld helpen bij het maken van keuzes over wonen, vervoer, producten en diensten. Mentorschap is niet alleen maar hulp bieden, maar ook advies geven en mensen begeleiden bij het nemen van beslissingen. Mentorschap kan worden ingezet in verschillende situaties. Het wordt vaak ingezet wanneer iemand terminaal ziek is, dementie heeft of een andere aandoening waardoor hij of zij niet meer in staat is om zelfstandig te leven.

Waarom is mentorschap nodig?

Mentorschap is nodig omdat niet iedereen in staat is om zelfstandig te leven. Soms hebben mensen een aandoening, zoals dementie of autisme, waardoor ze niet meer in staat zijn om zelfstandig te leven. In andere gevallen is mentorschap nodig omdat iemand terminaal ziek is of een andere aandoening heeft waardoor hij of zij niet meer in staat is om zelfstandig te leven. Mentorschap is dus nodig om mensen te ondersteunen in hun dagelijkse leven.

Mentorschap aanvragen

Wanneer je mentorschap wilt aanvragen, kun je contact opnemen met een mentorschap organisatie zoals Saillant. De meeste organisaties die mentorschap aanbieden, zijn gespecialiseerd in bepaalde soorten mentorschap. Sommige organisaties bieden algemeen mentorschap, terwijl anderen mentorschap aanbieden voor mensen met een bepaalde aandoening, zoals dementie of autisme. 

Mentorschap aanvragen kan op verschillende manieren. Je kunt mentorschap aanvragen door rechtstreeks een mentor te benaderen, maar je kunt ook terecht bij een bewindvoerder of curator. Bewindvoerders en curatoren zijn deskundigen op het gebied van mentorschap. Zij kunnen je helpen en ondersteunen bij het aanvragen van mentorschap en kijken of ook andere vormen van hulp mogelijk zijn.

Mentorschap aanvragen is niet altijd nodig. Er zijn situaties waarin mentorschap automatisch wordt toegekend, bijvoorbeeld wanneer iemand terminaal ziek is of een andere aandoening heeft waardoor hij of zij niet meer in staat is om zelfstandig te leven. In dergelijke gevallen wordt mentorschap vaak aangevraagd door een familielid, vriend of kennis. Maar kan ook worden aangevraagd vanuit een zorginstelling of huisarts.

Vormen van mentorschap

Er zijn verschillende vormen van mentorschap. De meest voorkomende vormen van mentorschap zijn:

 • Algemeen mentorschap: dit is de meest basale vorm van mentorschap. Algemeen mentorschap omvat hulp bij het maken van dagelijkse keuzes en beslissingen.
 • Gedeeld mentorschap: bij gedeeld mentorschap delen cliënt en mentor de verantwoordelijkheid voor de besluitvorming. Dit betekent dat de cliënt zelf ook nog steeds een aantal beslissingen kan nemen, maar dat de mentor hierin wordt betrokken.
 • Bijzonder mentorschap: bij bijzonder mentorschap is de mentor verantwoordelijk voor alle beslissingen die worden genomen over de cliënt. Dit is de meest intensieve vorm van mentorschap en wordt vaak ingezet wanneer iemand terminaal ziek is of dementie heeft.
 • Collectief mentorschap: bij collectief mentorschap wordt een groep mensen aangewezen om samen de verantwoordelijkheid te dragen voor de cliënt. Collectief mentorschap wordt veelal ingezet wanneer er sprake is van een complexe situatie, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een grote mate van zorgbehoefte of wanneer de cliënt veel contacten heeft met verschillende instanties.

Waarom mentorschap zo belangrijk is

Mentorschap is erg belangrijk, omdat het mensen ondersteunt in hun dagelijkse leven. Mentorschap kan ervoor zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen en de regie over hun eigen leven kunnen aanhouden. Daarnaast kan mentorschap ervoor zorgen dat mensen beter in staat zijn om keuzes te maken over hun verzorging en behandeling. Mentorschap is dus belangrijk voor de cliënt, maar ook voor diens naasten.

Mentorschap aanvragen: werkwijze

Wanneer iemand een mentorschap wenst aan te vragen, stuurt hij of zij het aanvraagformulier met de bijbehorende documenten naar de rechter. De rechtbank ontvangt de documenten en onderzoekt de kwestie. Vervolgens verstuurt hij of zij hierna uitnodigingen voor de zitting naar alle belanghebbenden:

 • Degene die het verzoek heeft ingediend
 • Degene die een mentor nodig heeft
 • De voorgestelde mentor(e)
 • Andere belanghebbende(n), zoals familie en naasten

Andere belanghebbende(n), zoals bijvoorbeeld familie van degene die een mentor nodig heeft, kan niet akkoord gaan met het mentorschap. Zij kunnen dan een verweerschrift opsturen.

Tijdens de zitting zal de rechter alle verzoeken behandelen en een uitspraak doen of hij akkoord gaat met het mentorschap. Daarna ontvangt iedereen die bij de zitting aanwezig was per post, de uitspraak van de rechter. Mocht iemand het hier niet mee eens zijn, dan kan er binnen drie maanden nog hoger beroep worden ingediend.

Saillant ondersteunt in dit proces en kijkt wat de beste oplossing is voor jou. Wanneer je mentorschap aanvraagt, wordt er een onderzoek gestart naar jouw situatie. Dit onderzoek is bedoeld om te kijken of mentorschap de beste oplossing is voor jou. Als dit zo is, helpen wij bij het aanvraagproces. Wij hebben ruime ervaring met mentorschap aanvragen en kunnen je helpen bij alle stappen van het proces. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

3 Tips voor het aanvragen van mentorschap

 1. Vraag meer informatie bij je gemeente over mentorschap, de procedure en het aanvragen daarvan. Misschien kunnen ze hierin zelfs ondersteunen.
 2. Neem contact op met een mentorschap bureau, zoals Saillant, voor een vrijblijvend intakegesprek om te onderzoeken of iemand of jijzelf niet meer denkt zelfstandig te kunnen blijven wonen. Zo'n bureau kan ook onderzoeken of er verdere hulp belangrijk kan zijn. Daarnaast bieden ze veel ervaring van verschillende situaties, en hebben ze de juiste kennis.
 3. Wanneer je mentorschap aanvraagt, moet je behoorlijk wat documenten meesturen. We delen in dit artikel alle documenten die je nodig hebt. Weet je niet zeker of je alle benodigde documenten hebt? Neem dan contact op met Saillant. Zij helpen je graag verder!

Mentorschap aanvraagformulieren: benodigde documenten

Aanmeldformulier mentorschap

Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap

Akkoordverklaring familie

Bereidverklaring mentor

Plan van aanpak mentorschap

Mentorschap aanvragen door Saillant

Als je overweegt een aanvraag voor mentorschap in te dienen, kan Saillant je helpen het proces te doorlopen. Ons team van deskundigen zal met je samenwerken om ervoor te zorgen dat jouw aanvraag volledig is en aan alle wettelijke vereisten voldoet. Wij begrijpen hoe belangrijk het is voor mensen om de steun te krijgen die zij nodig hebben om hun onafhankelijkheid te behouden en wij zijn er om je te helpen dat te bereiken.

mentorschap aanvragen

Stel ons je vragen

Samen gaan we op zoek naar een oplossing voor jouw probleem

Saillant Contact opnemen
Je bericht is succesvol verzonden en wij zullen ermee aan de slag gaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van jouw vraag
HuisregelementTerug naar bovenKlachtenformulierHorus logoAutoriteit persoonsgegevensRealisatie door Talkpixels
Artikelen