Vind en bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen
FAQ
Je kunt een verzoek tot curatele, bewind of mentorschap doen bij de kantonrechter. Hiervoor is geen advocaat nodig. De volgende personen of instellingen kunnen curatele, bewind of mentorschap aanvragen of wijzigen:
Er zijn formulieren voor het aanvragen of wijzigen van curatele, bewind of mentorschap. Wij helpen jou hier graag mee, je kunt ons een mail sturen via het contact formulier.
Een bewindvoerder is een persoon die door de rechter is aangewezen om het financiële beheer van een persoon te regelen. Dit kan nodig zijn in gevallen waarin iemand niet meer in staat is om zelf voor zijn of haar financiën te zorgen, bijvoorbeeld door een lichamelijke of geestelijke aandoening. De bewindvoerder zal dan beslissingen moeten nemen over hoe de financiën van die persoon worden besteed, en ervoor zorgen dat de rekeningen worden betaald. In sommige gevallen kan de bewindvoerder ook beslissingen nemen over andere zaken, zoals wonen, goederen of zorg.
Iemand kan ervoor kiezen om een bewindvoerder aan te stellen voordat er problemen zijn, bijvoorbeeld als ze weten dat ze in de toekomst niet meer in staat zullen zijn om voor hun financiën te zorgen. Dit wordt een 'volmacht' genoemd. Iemand kan ook achteraf een bewindvoerder aanstellen, als er al problemen zijn. In dat geval moet de rechter eerst toestemming geven.
Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten bewindvoerders zijn. Er zijn 'rechtbank bewindvoerders', die worden aangesteld door de rechter, en 'volmacht bewindvoerders', die door iemand zelf worden aangesteld. Rechtbank bewindvoerders zijn meestal professionele mensen, zoals een accountant of een advocaat. Volmacht bewindvoerders kunnen dat ook zijn, maar hoeven dat niet te zijn. Iemand kan bijvoorbeeld ook een vriend of familielid als volmacht bewindvoerder aanstellen.
Ja, Saillant werkt door het hele land en biedt kennismakingsgesprekken bij de cliënt thuis.
Plekken waar wij veel actief zijn met bewindvoering:
· Bewindvoering Alkmaar
· Bewindvoering Leeuwarden
· Bewindvoering Tilburg
· Bewindvoering Boxmeer
· Bewindvoering Geldrop
· Bewindvoering Amersfoort
· Bewindvoering Lelystad
Een meerderjarige persoon met een geestelijke stoornis, een meerderjarige persoon die zijn vermogen verkwist of drank misbruikt ten gevolge waarvan iemand niet meer in staat is zijn persoonlijke en financiële belangen te behartigen.
In een crisissituatie kan de kantonrechter een voorlopige maatregel nemen. De kantonrechter benoemt dan een professionele bewindvoerder. Deze professionele bewindvoerder voert dan het bewind over (bepaalde) goederen, totdat de curator zijn taken gaat uitvoeren.
De curatele werkt vanaf de dag van de uitspraak van de kantonrechter. Vanaf dat tijdstip is de curandus (=degene die onder curatele staat) handelingsonbekwaam om rechtshandelingen te verrichten. Dit houdt in dat de onder curatele gestelde geen (rechtsgeldige) overeenkomsten meer sluiten.
Op het moment dat een curandus zonder toestemming van zijn curator een overeenkomst sluit, is deze overeenkomst vernietigbaar. Dit betekent dat de curator de overeenkomst ongedaan kan maken. Dit betekent dat het aangekochte moet worden teruggegeven en de koopprijs door de verkoper moet worden terugbetaald.
Onder curatele staan betekent dat je onder toezicht van de rechter/curator wordt geplaatst. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je in financieel, persoonlijk of maatschappelijk opzicht niet in staat bent je zaken te regelen. Wanneer iemand onder curatele staat, stelt de rechter degene onder toezicht van een curator, bijvoorbeeld wanneer de persoon schulden heeft of onder bewind is gesteld. Curatele is een manier om iemand te beschermen die niet goed kan zorgen voor zijn financiën, eigendommen en persoonlijke zaken. De rechter stelt een curator aan om het voor hem te doen. De persoon die onder curatele staat is handelingsonbekwaam. Hij kan bijvoorbeeld niet zelfstandig contracten aangaan of de voogdij over kinderen hebben.
Je kunt via de website een bericht achterlaten en dan gaat Saillant aan de slag voor jou. Als je liever wilt bellen, kan dat via 088810 11 11. Of stuur een mail met je vraag en gegevens en ons team pakt het op: beheer@saillant.nl.
Wat doet een mentor voor je?
Een mentor neemt samen met of voor iemand die dat niet (helemaal) zelf (meer) kan beslissingen op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding.
Wat zijn de taken van een mentor?
Wat zijn de bevoegdheden van een mentor?
Wie kan mentorschap aanvragen?
De kantonrechter houdt toezicht op de mentor. Hij kan de mentor te allen tijde voor verhoor bij hem roepen. De mentor is dan verplicht de gevraagde inlichtingen te verstrekken. De kantonrechter wordt vaak op verzoek van de familieleden ingeschakeld. Zij zijn het dan bijvoorbeeld niet eens met de wijze waarop de mentor de belangen behartigt.
Als je mentorschap wilt aanvragen op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding, dan kun je contact opnemen met Saillant. Saillant biedt mentorschap aan via een formulier, telefoon of e-mail. Om mentorschap aan te vragen, volg deze stappen:
1. Neem contact op met Saillant via het formulier link, telefoon link of e-mail link.
2. Geef aan waarom je mentorschap wilt aanvragen en wat je in de mentorschap zoekt.
3. Vermeld je naam en contactgegevens.
4. Verstuur de aanvraag mentorschap.
Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend.
Bewindvoering is een vorm van toezicht op iemands financiële situatie. Een bewindvoerder zorgt ervoor dat zijn client zijn/haar verplichtingen nakomt en indien nodig, helpt bij het beheren van de financiën.
Mentorschap is een vorm van begeleiding, waarbij de mentor de client helpt bij het nemen van verantwoordelijke beslissingen over zijn/haar leven en toekomst. De mentor kan bewindvoering en curatele aanvragen bij de rechtbank, maar is NIET verantwoordelijk voor het beheer van de financiën.
Bewindvoering en mentorschap kunnen naast elkaar, maar ook in combinatie met elkaar worden toegepast. In bepaalde gevallen kan de rechtbank bepalen dat beide vormen van begeleiding noodzakelijk zijn. Het is belangrijk om te weten dat bewindvoering altijd door een professionele bewindvoerder wordt uitgevoerd, terwijl mentorschap ook door vrijwilligers kan worden gedaan.
Voor het aanvragen van schulphulpverlening geldt een wachttijd van maximaal 4 weken. Binnen 4 weken moet jouw gemeente het eerste gesprek plannen. De gemeente beslist binnen 8 weken na uw melding of je hulp krijgt. Mocht de gemeente nog niet genoeg gegevens hebben over jouw geldzaken kan deze periode van 8 weken langer duren.
Het termijn van de schuldhulpverlening is bijna altijd 3 jaar. Ook kan de termijn eventueel verlengd worden, maar in de wet is vastgelegd dat de termijn niet meer dan 5 jaar is.
Voordat een verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling ingediend kan worden, moet er eerst een schuldhulpverleningstraject worden aangevraagd en opgestart. Schuldhulpverlening kan worden aangevraagd bij de Gemeente of de Kredietbank. Dit is een verplichting vanuit de Faillissementswet. Mocht deze stap worden overgeslagen, dan wordt een verzoek om toepassing van de schuldsaneringsregeling niet-ontvankelijk verklaard.
Schuldhulpverlening vraag je aan bij de gemeente, vaak gaat dit gecombineerd met bewindvoering, indien u bij Saillant onder bewind staat dan zal Saillant uw schuldhulpverleningsaanvraag uit handen nemen en dit voor u verzorgen.
Het MSNP traject is een speciaal traject voor mensen met schulden. Dit traject wordt begeleid door een gespecialiseerde schuldhulpverlener en helpt je om je schulden af te lossen. Het MSNP traject duurt ongeveer een jaar. Tijdens dit traject leer je hoe je met geld om moet gaan, hoe je budgetten maakt en je schulden kunt beheersen. Je krijgt ook hulp bij het onderhandelen met je crediteuren. Na het MSNP traject ben je schuldenvrij.
Het MSNP traject is bedoeld voor mensen die:
Je kunt contact opnemen met Saillant om te kijken of je in aanmerking komt voor het MSNP traject.
Een WSNP traject is een soort schuldhulpverlening waarbij je met behulp van een gemeentelijke of sociale dienst je schulden kunt aflossen. Het WSNP traject is een tweede stap na het MSNP traject, en is erop gericht om mensen weer financiële ruimte te geven en ze te helpen om weer op eigen benen te staan. Tijdens het WSNP traject werk je samen met een budgetcoach en maak je een budgetplan. Dit budgetplan is erop gericht om ervoor te zorgen dat je op een verantwoorde manier met je geld omgaat. Zo kom je er achter wanneer je vaste lasten moet betalen en hoeveel geld je iedere maand overhoudt. De budgetcoach begeleidt je tijdens het WSNP traject en helpt je met het opstellen van het budgetplan. Het WSNP traject duurt ongeveer drie jaar. Na afloop van het WSNP traject ben je weer zelf verantwoordelijk voor je financiën.
Schuldhulpverlening is een vorm van hulp die gericht is op het oplossen van schuldproblemen. Specialisten helpen schuldenaars met het zoeken naar een oplossing voor hun schuldprobleem en met het nemen van maatregelen om toekomstige schulden te voorkomen. Schuldhulpverlening is erop gericht om schuldenaren weer op de been te helpen en ze te begeleiden naar een schuldenvrije toekomst.
Stel ons je vragen
Onderbewindstelling is bedoeld voor mensen die door hun lichamelijke of geestelijke toestand tijdelijk of blijvend niet in staat zijn om hun financiële belangen te behartigen. Het is niet altijd nodig om alle goederen van iemand onder bewind te stellen. Soms kan een bewind alleen over bepaalde goederen worden volstaan. Zijn de goederen van iemand geheel of gedeeltelijk onder bewind gesteld, dan mag die persoon niet meer zelfstandig daarover beslissen. De bewindvoerder gaat ook over het beheer van de goederen. Beslissingen over moeten, zolang dat gaat, samen met de betrokkene worden genomen. Met onderbewindstelling wordt het vermogen van de betrokkene beschermd.