Samen jouw persoonlijke belangen behartigen
Mentorschap
Mensen met een verstandelijke beperking, dementie of psychische problematiek krijgen vaak ondersteuning thuis of in een zorginstelling. Het is belangrijk dat zij zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven houden. Maar wat als een cliënt zelf niet (volledig) in staat is om die keuzes te maken? En wat als er ook geen familie (meer) is die dit voor je kan of wil doen? Dan kan een mentor die de persoonlijke belangen behartigt uitkomst bieden.
De mentor heeft als taak een vertrouwensrelatie met jou en jouw omgeving op te bouwen. Ook hier staat persoonlijk contact hoog in ons vaandel. Hij of zij komt maandelijks bij je op bezoek. Juist dit één-op-één contact zorgt ervoor dat de mentor nauw bij je betrokken is. Hij kan hierdoor overzien welke hulp geboden moet worden, en ondersteunt je waar nodig. Wat kan en wil je zelf doen, en wat niet? Waar mogelijk, kan je zelf beslissingen nemen en handelingen verrichten. De mentor zorgt ervoor dat jij de juiste hulp krijgt op het gebied van zorg- en/of hulpverlening. Door onze jarenlange ervaring kunnen onze ambulante begeleiders de taak van mentor zorgvuldig uitoefenen.
In de wet staat vastgelegd hoe een mentor moet handelen. De Nederlandse Beroepsvereniging voor Professionele Mentoren (NBPM) heeft dit verder uitgewerkt in een gedragscode. Saillant houdt zich aan de wet en neemt hierbij de gedragscode van de NBPM als uitgangspunt.
Bent u een betrokkene van een situatie waarvan u denkt dat hij/zij mentorschap nodig heeft? Bijvoorbeeld iemand met dementie of een verstandelijke beperking. Dan kunt u de rechter vragen om voor die persoon mentorschap in te stellen of contact opnemen met Saillant. Wij helpen je graag verder, dien bovenaan op deze pagina een aanvraag in.
Saillant is aangesloten en werkt conform de richtlijnen van de branchvereniging PBI (BPBI). Het Landelijke Overleg Vakinhoud Civiel en Kanton (LOVCK) stelt ieder jaar de tarieven vast die wij mogen hanteren.
Wat zijn de bevoegdheden van een mentor?
Wie kan mentorschap aanvragen?
De kantonrechter houdt toezicht op de mentor. Hij kan de mentor te allen tijde voor verhoor bij hem roepen. De mentor is dan verplicht de gevraagde inlichtingen te verstrekken. De kantonrechter wordt vaak op verzoek van de familieleden ingeschakeld. Zij zijn het dan bijvoorbeeld niet eens met de wijze waarop de mentor de belangen behartigt.
Als je mentorschap wilt aanvragen op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding, dan kun je contact opnemen met Saillant. Saillant biedt mentorschap aan via een formulier, telefoon of e-mail. Om mentorschap aan te vragen, volg deze stappen:
1. Neem contact op met Saillant via het formulier link, telefoon link of e-mail link.
2. Geef aan waarom je mentorschap wilt aanvragen en wat je in de mentorschap zoekt.
3. Vermeld je naam en contactgegevens.
4. Verstuur de aanvraag mentorschap.
Een kennismakingsgesprek is vrijblijvend.
Bewindvoering is een vorm van toezicht op iemands financiële situatie. Een bewindvoerder zorgt ervoor dat zijn client zijn/haar verplichtingen nakomt en indien nodig, helpt bij het beheren van de financiën.
Mentorschap is een vorm van begeleiding, waarbij de mentor de client helpt bij het nemen van verantwoordelijke beslissingen over zijn/haar leven en toekomst. De mentor kan bewind en curatele aanvragen bij de rechtbank, maar is NIET verantwoordelijk voor het beheer van de financiën.
Bewindvoering en mentorschap kunnen naast elkaar, maar ook in combinatie met elkaar worden toegepast. In bepaalde gevallen kan de rechtbank bepalen dat beide vormen van begeleiding noodzakelijk zijn. Het is belangrijk om te weten dat bewindvoering altijd door een professionele bewindvoerder wordt uitgevoerd, terwijl mentorschap ook door vrijwilligers kan worden gedaan.
Laat ons je helpen
Onze diensten
Verschillende oorzaken kunnen reden zijn voor het aanstellen van een bewindvoerder
Curatele is een vergaande maatregel voor meerderjarigen die zowel hun financiële als
De bewindvoerders van Schuldhulpverlening zorgen voor het stabiliseren van jouw schulden
Wat doet een mentor voor je?
Een mentor neemt samen met of voor iemand die dat niet (helemaal) zelf (meer) kan beslissingen op het gebied van verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding. Lees hieronder alle mentorschap taken:
Wat zijn de taken van een mentor?