icon arrow

Hoe lang mag een bank je rekening blokkeren? Gevolgen van bankblokkades en andere risico's uitgelegd

March 2023
bankblokkade

Het kan iedereen overkomen: plots is je bankrekening geblokkeerd en ben je verdacht van fraude of witwassen. De gevolgen van een geblokkeerde bankrekening kunnen groot zijn, vooral als je afhankelijk bent van je rekening om je dagelijkse uitgaven te doen of om je rekeningen te betalen.

In dit artikel leggen we uit hoe lang een bank je rekening mag blokkeren, waarom een bankrekening geblokkeerd kan worden en wat je kunt doen om de blokkade op te heffen.

Wanneer wordt je bankrekening geblokkeerd?

Bankblokkade door de politie

Een bankrekening kan geblokkeerd worden door de politie als er verdenking is van fraude, witwassen zoals geldezelschap of terrorismefinanciering. De politie kan dan een bevelschrift aan de bank geven om de rekening te blokkeren. In dit geval is het belangrijk om te weten dat de blokkade niet permanent is en dat je de blokkade kunt opheffen door de nodige stappen te ondernemen.

Rekening geblokkeerd door justitie

Als je verdacht wordt van een strafbaar feit, kan justitie je bankrekening laten blokkeren. Dit kan gebeuren als onderdeel van een onderzoek naar witwassen, fraude of andere financiële misdrijven. In dit geval moet de bank de rekening blokkeren en mogen er geen transacties meer plaatsvinden. De duur van de blokkade hangt af van het onderzoek en kan variëren van enkele weken tot enkele maanden.

Bank blokkeert rekening

Een bank kan ook zelf beslissen om een rekening te blokkeren als er bijvoorbeeld sprake is van wanbetaling, fraude of het niet naleven van de algemene voorwaarden van de bank. In dit geval zal de bank eerst contact met de rekeninghouder opnemen om het probleem op te lossen. Als er geen oplossing komt, kan de bank beslissen om de rekening te blokkeren.

Hoe lang mag een bank je rekening blokkeren?

De duur van een bankblokkade hangt af van de reden van de blokkade. Als de politie of justitie een rekening laat blokkeren, is de duur afhankelijk van het onderzoek. De blokkade blijft in ieder geval van kracht zolang het onderzoek loopt en kan verlengd worden als dat nodig is. Het kan aanhouden voor een periode van maximaal acht jaar. Als een bank zelf beslist om een rekening te blokkeren, is de duur afhankelijk van de reden voor de blokkade en of de rekeninghouder aan de gestelde voorwaarden voldoet. In de meeste gevallen zal de bank eerst proberen om het probleem op te lossen voordat er besloten wordt om de rekening te blokkeren.

Er is geen wettelijke termijn voor hoe lang een bank je rekening mag blokkeren. Het is echter wel zo dat een bank niet zomaar je rekening mag blokkeren zonder geldige reden. Als je het niet eens bent met de blokkade van je rekening, kun je contact opnemen met de bank en vragen om uitleg. Als je van mening bent dat de blokkade onterecht is, kun je eventueel een klacht indienen bij de bank of een geschillencommissie.

{{button}}

Gevolgen van een bankblokkade

Geld afhalen van geblokkeerde rekening

Als je bankrekening geblokkeerd is, kun je geen geld opnemen of overboekingen doen. Dit kan voor problemen zorgen als je bijvoorbeeld dringend geld nodig hebt of als je rekeningen moet betalen. Als je rekening geblokkeerd is door justitie, kun je soms wel een verzoek indienen om een bepaald bedrag van je rekening op te nemen om in je levensonderhoud te voorzien.

Zwarte lijst banken hoe lang

Als je bankrekening geblokkeerd is door een bank, kan dit gevolgen hebben voor je kredietwaardigheid. Als je bijvoorbeeld een lening of hypotheek wilt afsluiten, kan de bank checken of je ooit op een zwarte lijst van de bank gestaan hebt. Dit kan gevolgen hebben voor de kans dat je de lening of hypotheek krijgt.

Bankblokkade opheffen

Als je bankrekening geblokkeerd is, kun je contact opnemen met de bank om te vragen wat de reden voor de blokkade is en wat je kunt doen om de blokkade op te heffen. In sommige gevallen is het voldoende om de oorzaak van de blokkade weg te nemen, bijvoorbeeld door een openstaande schuld af te lossen. In andere gevallen zul je moeten wachten tot het onderzoek is afgerond. Als je van mening bent dat de blokkade onterecht is, kun je een klacht indienen bij de bank of een geschillencommissie.

Conclusie

Een bankrekening kan geblokkeerd worden om verschillende redenen, zoals bijvoorbeeld fraude, witwassen of het niet naleven van de algemene voorwaarden van de bank. Er is geen wettelijke termijn voor hoe lang een bank je rekening mag blokkeren, maar een bank mag niet zomaar je rekening blokkeren zonder geldige reden. Als je rekening geblokkeerd is, kun je contact opnemen met de bank om te vragen wat de reden is en wat je kunt doen om de blokkade op te heffen.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen van een bankblokkade. Zo kun je bijvoorbeeld geen geld opnemen of overboekingen doen als je rekening geblokkeerd is. Daarnaast kan het gevolgen hebben voor je kredietwaardigheid als je op een zwarte lijst van de bank komt te staan. Als je van mening bent dat de blokkade onterecht is, kun je een klacht indienen bij de bank of een geschillencommissie.

Kortom, het is van belang om je aan de regels en voorwaarden van de bank te houden om te voorkomen dat je rekening geblokkeerd wordt. Als je rekening toch geblokkeerd is, is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met de bank om de reden te achterhalen en te kijken wat er gedaan kan worden om de blokkade op te heffen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de gevolgen van geldezelschap?

Geldezelschap of geldezel houdt in dat iemand zijn of haar bankrekening ter beschikking stelt aan criminelen voor het witwassen van geld. Als je hieraan meewerkt, ben je strafbaar en kun je een bankblokkade krijgen.

Mag een bank zomaar je rekening blokkeren?

Nee, een bank mag niet zomaar je rekening blokkeren zonder geldige reden. Er moet sprake zijn van bijvoorbeeld fraude, witwassen of het niet naleven van de algemene voorwaarden van de bank.

Deel dit artikel

icon facebookicon linkedinicon twitter

Ontvang direct hulp

Ontvang direct hulp
Ontvang direct hulp

Locaties

Wij werken vanaf verschillende locaties door het land, vanuit hier kunnen wij een bezoek aan huis verzorgen voor een kennismakingsgesprek.

Telefonisch spreekuur

Maandag
09:00 - 11:00
Dinsdag
09:00 - 11:00
Donderdag
09:00 - 11:00
Vrijdag
09:00 - 11:00
Bij Saillant maken wij gebruik van cookies om de gebruikerservaring te optimaliseren.
Instellingen