Uw webbrowser is verouderd

We zien dat u momenteel gebruik maakt van een oude versie van Internet Explorer. We raden u aan om uw browser te updaten voor het openen van onze website.
TarievenKennisbankVeelgestelde vragenuser icoon
Inloggen gebruikers

Het curatele- en het bewindregister

Het curatele- en het bewindregister

Curatele en bewind zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar die toch een verschillende betekenis hebben. Zo kan ook het register soms verwarrend zijn, omdat er voor beide termen één register is. Daarom leggen we graag uit wat het verschil is tussen curatele en bewind. Daarnaast, zullen we in dit artikel uitleggen wat het curateleregister is en hoe het werkt.

Het verschil tussen bewind en curatele

Bewind en curatele lijken op het eerste gezicht erg op elkaar, maar er zijn toch een aantal verschillen. Bewind is bedoeld voor mensen die hun financiële zaken niet zelf meer kunnen regelen.

Curatele is bedoeld voor mensen die financiële zaken en persoonlijke zaken niet zelf meer kunnen regelen en dat niet op eigen houtje kunnen oplossen. Deze personen worden door de rechter handelingsonbekwaam verklaard.

Wat is het centraal curatele- en bewindregister?

Het bewind en curatele register (CCBR) is een register dat door de rechtbanken wordt bijgehouden. Het CCBR staat voor centraal curatele en bewindregister. In deze registers staan alle individuen die onder curatele of bewind staan. Het centraal curatele en bewindregister wordt ook wel curatele bewindregister of onder curatele stelling register genoemd.

Curatele is een rechtshandeling waarbij de curandus, de persoon die onder curatele wordt gesteld, zijn of haar bevoegdheden overdraagt aan een curator. De curandus is ten tijden van de uitspraak dan ook handelingsonbekwaam. De curator is een derde partij die toezicht houdt op de financiën van de curandus en ervoor zorgt dat de curandus niet teveel geld uitgeeft en zijn of haar schulden afbetaald.

Bewind is een soortgelijke rechtshandeling waarbij de bewindvoerder, een derde partij, toezicht houdt op de financiën van de cliënt. De bewindvoerder zorgt ervoor dat de cliënt niet teveel geld uitgeeft en maakt ook alle financiële beslissingen namens de cliënt. Bij bewindvoering is de onderbewindgestelde wel handelingsbekwaam. 

Het curateleregister is een register waarin alle personen worden bijgehouden die onder curatele staan. Dit register is openbaar en iedereen kan er inzage in nemen.

Het bewindregister is een register waarin alle personen worden bijgehouden die onder bewind staan. Dit register is openbaar en iedereen kan er inzage in nemen.

Waarom is er een curatele- en bewindregister?

Curatele en bewindvoering is er om te voorkomen dat personen, die niet meer in staat zijn hun financiën of persoonlijke zaken te regelen, in de problemen komen. Het register is een soort waarschuwing voor anderen, zodat ze weten dat iemand onder curatele of bewind staat.

Het register is ook bedoeld om de rechten van de curandus of cliënt te beschermen. Zo kan er bijvoorbeeld niet zomaar iemand aangewezen worden als curator of bewindvoerder. Daarnaast kan iedereen die in het register staat, zelf bezwaar maken tegen de curatele of het bewind.

Inschrijven in het curatele- of bewindregister

Een curandus wordt ingeschreven in het curateleregister als de rechter beslist dat deze persoon onder curatele gesteld moet worden. De rechtbank publiceert dit en schrijft de betreffende persoon in. De curator kan eventueel aantekeningen maken.

Een persoon die onder bewind komt te staan, wordt ingeschreven in het bewindregister als de rechter beslist dat deze persoon onder bewind gesteld moet worden. Het curatele en bewind register is een gesloten register, alleen de rechtbank heeft hier toegang en het recht toe om dit aan te passen.

Wanneer wordt iemand uit het curatele- of bewindregister gehaald?

Een curandus wordt uit het curateleregister gehaald als de rechter beslist dat deze persoon niet langer onder curatele gesteld hoeft te worden.

Iemand die onder bewind staat, wordt uit het bewindregister gehaald als de rechter beslist dat deze persoon niet langer onder beheer hoeft te staan van een bewindvoerder.

De curator of bewindvoerder kan ook een verzoek doen bij de rechter om de curandus of cliënt uit het register te laten halen ten tijden van het lopende bewindstraject..

Het is belangrijk om te weten dat je niet zomaar uit een register gehaald kan worden. De rechtbank moet hier eerst over beslissen.

Wat staat niet in het register?

In het register staan alleen de namen, adressen en woonplaatsen van degene die onder curatele of onder bewind staan. Het register geeft geen informatie over het vermogen of inkomen van de curandus of de onder bewind gestelde.

Daarnaast kan de kantonrechter ook beslissen dat het voor sommige personen die onder bewind of curatele staan niet noodzakelijk is om in het register geplaatst te worden. 

Ik ben opzoek naar een curator of bewindvoerder

Saillant biedt diverse financiële hulp mogelijkheden aan, waaronder curatele, bewindvoering, mentorschap of schuldhulpverlening. Voor meer informatie over onze services kunt u hier contact met ons opnemen of verder op onze website kijken. Wij helpen u graag verder!

Zoeken in het register:

U kunt online of bij het CCBR zoeken naar een curandus of iemand die onder bewind staat. Klik hier om te zoeken in het bewind en curatele register

het curatele- en het bewindregister

Stel ons je vragen

Samen gaan we op zoek naar een oplossing voor jouw probleem

Saillant Contact opnemen
Je bericht is succesvol verzonden en wij zullen ermee aan de slag gaan. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Er is iets fout gegaan bij het verzenden van jouw vraag
HuisregelementTerug naar bovenKlachtenformulierHorus logoAutoriteit persoonsgegevensRealisatie door Talkpixels
Artikelen